Només la meitat dels metges s'adrecen primer en català als pacients
- TEMA:
- Català
El català està lluny de ser la llengua d'ús comuna dels metges. L'"Estudi sobre les necessitats i coneixements lingüístics dels metges a l'assistència sanitària", elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, conclou que només el 48% d'aquests professionals usen el català de manera habitual per comunicar-se amb els pacients.
Poc més de la meitat --un 55%-- s'adrecen primer en català al pacient, però la majoria, 6 de cada 10, el canvien automàticament si la resposta és en castellà.
Només 1 de cada 10 demanen al pacient si els entén en català, i 2 de cada 10 continuen parlant en català si comproven que el pacient els comprèn.
Dels que s'adrecen inicialment al pacient en castellà, la meitat no canvien al català si és la llengua del pacient, i només ho fan el 46%.
Quins metges i on parlen menys en català?
L'ús del català durant l'acte mèdic encara baixa més entre les generacions de metges més joves; sobretot a la franja d'entre 30 i 44 anys, on n'hi ha més de nascuts fora de Catalunya, sobretot en països extracomunitaris. Ho fan només 3 de cada 10 dels metges d'aquestes edats, mentre que en la franja d'edat de més de 60 anys ho fan 8 de cada 10.
A la demarcació de Girona és on els metges empren més el català: ho fan un 70%. A Barcelona, en canvi, és on menys l'utilitzen, ja que els que ho fan no arriben al 46%. A la demarcació de Lleida, el percentatge és del 64,7% i a Tarragona, del 60,5%.
Amb els companys, l'ús habitual del català és una mica més elevat i arriba al 56%. Tot i que la majoria dels metges nascuts fora de Catalunya no tenen inconvenient que els companys s'hi adrecin en català, 3 de cada 4 del que s'adrecen en català als companys acostumen a canviar al castellà quan aquesta és la llengua emprada per l'interlocutor.
La llengua materna majoritària és el castellà
En part, això s'explica perquè, tot i que molts l'entenen, són menys els que el saben parlar o escriure. Si un 87% dels metges enquestats afirmen que entenen i saben llegir en català, els que el saben parlar baixa al 69% i els que el saben escriure, al 61%.
De fet, només un 37% dels metges que exerceixen la professió a Catalunya tenen el català com a llengua materna i un 52%, el castellà. D'una banda, perquè hi ha professionals nascuts aquí que han crescut amb una altra llengua en l'entorn familiar, però també per l'arribada de metges estrangers.
Segons aquestes dades, el català el saben parlar el 99% dels metges nascuts a Catalunya, el 51% dels nascuts a la resta de l'estat, el 23% dels europeus i el 10% dels extracomunitaris.
La majoria de metges volen millorar el català
L'estudi també mostra que la majoria de professionals de la medicina que treballen a Catalunya --un 67%-- volen millorar les seves competències en català. Els més interessats són els extracomunitaris, dels quals el 80% voldrien aprendre o millorar el coneixement de la llengua.
Més de la meitat dels nascuts a altres comunitats de l'estat i en països de la Unió Europea també voldrien millorar el seu nivell de català.
Tot i això, els metges apunten que la falta d'una oferta formativa prou flexible, que s'ajusti als horaris i necessitats dels metges, és el principal escull per poder aprendre'l millor.
De fet, el 45% dels metges nascuts fora de Catalunya no han fet encara cap curs de català, però el 92% d'aquests professionals creuen que seria útil fer-ne i esgrimeixen la manca de temps i d'una oferta adequada com a obstacles principals.
Des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya demanen el compromís del Departament de Salut per fer efectiva l'oferta formativa i s'ofereixen a facilitar l'aprenentatge de la llengua.
Asseguren que l'ús del català els fa guanyar confiança i proximitat amb la persona a qui estan atenent.
Més enllà de la formació reglada, prop de la meitat dels que no han fet formació --un 48%-- afirmen que van aprenent la llengua amb el contacte del dia a dia.
L'estudi ha estat elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) a partir d'una enquesta que van respondre l'any 2023 una mostra representativa de més de 1.300 professionals col·legiats en algun dels quatre col·legis catalans.