Porta d'accés a l'espai annex a l'hospital Germans Trias i Pujol (ACN/Albert Segura Lorrio)

Només les restriccions podrien evitar la quarta onada, segons el BIOCOMSC

Les dades deixen de millorar, amb més velocitat de transmissió de la malaltia i més ingressos als hospitals

Només cal mirar les últimes dades epidemiològiques per veure que la corba de lenta millora de la Covid s'ha frenat.

Segons les últimes dades del Departament de Salut, ara hi ha 1.971 persones ingressades als hospitals catalans per aquesta malaltia, 27 més que ahir.

A les UCI, en canvi, ha baixat una mica la pressió, amb 593 pacients greus, 13 menys que en les dades anteriors. Cal tenir en compte que, segons adverteixen els experts, aquestes dades sempre van endarrerides en relació amb els casos detectats pel sistema, és a dir, fan el pic més tard i també triguen més a baixar perquè normalment els pacients s'hi estan molt de temps.


Es transmet més de pressa

La velocitat de transmissió del virus puja tres centèsimes i ara és de 0,91.

El risc de rebrot es manté estable, als 261 punts. En les últimes hores s'han diagnosticat 1.234 nous casos i 59 persones han mort. Ja hi ha hagut 20.470 defuncions des del començament de la pandèmia.

També sabem que la positivitat de les proves fetes augmenta fins al 4,77%.

Pel que fa a la vacunació, un 2,4 per cent de la població a Catalunya ja ha rebut la segona dosi. Hi ha 309.141 persones que han rebut la primera dosi i 182.134 que ja han completat la vacunació.

 

Per què hi ha dades pitjors

Enric Álvarez, biofísic del Grup de Biologia Computacional de la Universitat Politècnica, creu que la baixada de casos de Covid s'ha frenat perquè "hi va haver un relaxament de les mesures i també una sèrie d'activitat social a l'entorn de les eleccions", així com a l'aparició de la nova variant" que s'ha vist a Dinamarca o a Anglaterra i sabem que és més contagiosa".

Aquest científic creu que no ha de venir una quarta onada i que es podria evitar amb "mesures més dures i una afectació més gran a l'economia i a la societat", en funció de l'experiència acumulada:

"Si mires Londres, Lisboa o altres llocs de Portugal, se sap que si talles la interacció social les baixades són molt fortes. A Lisboa s'ha passat a la meitat de casos d'una setmana a l'altra."


Com a biofísic del grup de recerca BIOCOMSC de la UPC, Enric Álvarez pensa que el confinament comarcal s'allargarà en el temps i recomana, sobretot, "cuidar-nos" perquè "el que et contagia és el que coneixes. Preocupa't per amb qui quedes o amb qui comparteixes un cafè a la feina".

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut