Només s'han cobrat un 2% de les multes per incomplir les mesures anti-Covid a Catalunya
La Guàrdia Urbana desallotja un grup de joves fent botelló i incomplint el toc de queda (ACN/Miquel Codolar)

Només s'han cobrat un 2% de les multes per incomplir les mesures anti-Covid a Catalunya

Salut, que en té la gestió, treballa contra rellotge per tramitar la quantitat ingent de més de 154.000 multes abans que prescriguin als 9 mesos

Actualitzat

El govern ha cobrat poc més del 2% de les multes que Mossos i policies locals han posat des de l'agost fins ara per incompliment de les restriccions anti-Covid, segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio".  

Són tot just 2.360 sancions de les prop de 154.000 multes que s'han posat durant aquests mesos. De fet, de tots aquests expedients només una quarta part s'han començat a tramitar.

Les sancions són per no dur mascareta i per no complir els aforaments, entre d'altres (ACN/Mar Rovira)

Són sancions que s'han posat ja sigui perquè s'han incomplert les restriccions de mobilitat, com els confinaments o el toc de queda, o els aforaments, o per altres faltes més lleus, com ara no dur la mascareta en espais públics. Les multes van entre els 300 i els 600 euros, però poden pujar fins als 600.000 euros si es tracta d'infraccions molt greus.

L'administració treballa ara contra rellotge per tramitar una quantitat de multes sense precedents, amb el risc que moltes prescriguin i quedin sense efecte. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que no creu que això passi:

"En principi no. El que fem és combinar, gestionar les últimes que van arribant i anar traient aquelles més antigues que hi pugui haver acumulades."

Segons la nova normativa del Departament de Salut, en vigor des de l'agost, el termini per dictar i notificar aquestes multes és de nou mesos.
 

La majoria de les sancions són per no dur la mascareta
La majoria de les sancions són per no dur la mascareta (ACN)

 

Gestió de multes a Salut

Des de l'estiu, el govern va derivar la gestió de les multes al Departament de Salut, que, a diferència d'Interior, no té una estructura preparada per fer aquest tipus de gestions. Per desembussar-ho, a finals de desembre la Generalitat va aprovar la contractació de 300 funcionaris, entre administratius i lletrats dedicats a fer aquests tràmits.

Gent bevent al carrer (Reuters)
Un grup de persones bevent al carrer incomplint les distàncies de seguretat (Reuters)

A totes aquestes multes també caldria sumar-hi les que han posat la Guàrdia Urbana de Barcelona i les policies locals de 25 ajuntaments més que també tenen competències pròpies per imposar sancions.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Confinament Toc de quedaPolicial
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut