Victoria Rosell i Ángela Rodríguez han comparegut davant la premsa (EFE / Kiko Huesca)

"Només sí és sí": Podem tem que el canvi provoqui una nova onada de revisions de penes

Igualtat alerta que la reforma registrada pels socialistes al Congrés dels Diputats implicaria "una segona onada de revisions" i considera que "no es pot permetre"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

La decisió del PSOE de tirar pel dret i registrar sense Podem la seva reforma del "només sí és sí" ha provocat la reacció immediata dels socis de govern.

El Ministeri d'Igualtat, en mans de Podem, ha alertat que la reforma registrada pels socialistes al Congrés dels Diputats implicaria "una segona onada de revisions" i "no es pot permetre" que passi.

"Pot donar lloc a revisions de tribunals que fins ara no s'han revisat. No és cert que la proposta del PSOE serveixi de blindatge davant de revisions que ja s'haurien d'estar acabant", ha dit en declaracions als mitjans la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell.

En aquest context, Rosell s'ha mostrat preocupada pel fet que davant un model de consentiment "s'introdueixi novament la violència, la intimidació, que responen al model del 'no és no'". "Hem fet la proposta que la violència i la intimidació sigui un agreujant. La proposta de tornar al sistema vell, que no ha funcionat mai, ens sembla que seria una reculada", ha defensat.

Així mateix, Rosell ha criticat que hi ha una "divergència" en l'aplicació judicial de la llei del "només sí que és sí" que és "lamentable", i ha incidit que la responsabilitat de l'aplicació de la norma "és de cada tribunal". "Em sembla cridaner que ens diguin si l'aplicaran d'una manera o altra", ha dit.

En la mateixa línia, la secretària d'estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez Pam, s'ha mostrat sorpresa perquè el PSOE hagi optat per una proposta que suposa "un retorn al Codi Penal de 'La Manada' i que coincideix sorprenentment amb la proposta del Partit Popular":

"Tornem a un model anterior, en què la pregunta no és si va haver-hi consentiment lliure, sinó com es demostra. Les dones han de tornar a demostrar la falta de consentiment amb informes mèdics i ferides. No volem tornar a aquest model".

Segons Rodríguez, comparteixen el diagnòstic amb el PSOE que "cap reforma penal no servirà per evitar les rebaixes de pena" i el Ministeri d'Igualtat ha fet "fins a sis propostes que sí que preservaven el consentiment" com a eix central.

Alícia Rodríguez, de Podem, ha criticat el pas del PSOE (EFE/Kiko Huesca)

Jaume Asens, president del grup de Podem i els comuns al Congrés, també considera que "aquesta diferenciació el que fa és tornar al vell model en què el centre no és el consentiment, sinó la violència i la intimidació".

Jaume Asens veu un retorn del PSOE al model anterior "per la porta del darrere" (CCMA)

En declaracions a TV3, també ha deixat clar que pensen que "no cal reformar la llei", perquè "ja és prou punitiva". Així i tot, ha recordat que s'han avingut a modificar-la.

Entenen que, en tot cas, la reforma hauria de passar per augmentar les penes, no pas per establir dos supòsits, que és on veuen un retorn a la legislació anterior i, per tant, una certa desvirtuació de la llei encara que es mantingui formalment la centralitat del consentiment.

Asens hi veu un retorn al model anterior "per la porta del darrere".

També ha recordat que "tota llei que canvia el model al principi té problemes d'aplicació i d'interpretació", i ha citat casos com la reforma del Codi Penal del PP, del 2015, que "era per endurir penes per agressions sexuals però va beneficiar alguns condemnats", i la llei contra la violència de gènere del PSOE, del 2005, que "al principi va tenir moltes resistències".  

Amb tot, els dos partits que integren el govern espanyol insisteixen que encara hi ha marge per a la negociació de la reforma de la llei, perquè ara s'obre el període d'esmenes.

Disposició transitòria

Més enllà de l'augment de penes, la proposta del PSOE també introdueix una disposició transitòria sobre la revisió de sentències, que alguns juristes van trobar a faltar quan la llei es va aprovar.

Aquesta disposició garantiria que, si una pena anterior entra dins de la forquilla de les noves penes, no es rebaixarà. Aquesta disposició, en qualsevol cas, arribarà tard per a tots els casos que ja s'han revisat.

Preocupació a Igualtat pel vot conjunt del PP i el PSOE

Igualtat troba "inexplicable" que el PSOE "decideixi trencar" amb la reforma del "només sí és sí" presentant una proposta en solitari "tenint opcions per a l'acord".

En declaracions a l'agència Europa Press, fonts del ministeri que dirigeix Irene Montero s'han mostrat "preocupades" davant la possibilitat que "PP i PSOE sumin els seus vots", en referència a la predisposició a donar suport a la reforma expressada fa uns dies per Alberto Núñez Feijoó, president del PP.

Aquest dilluns, des del PP, Borja Samper ha dit que abans de pronunciar-se volen conèixer el contingut de la modificació presentada pel PSOE. "Estarem atents perquè no sigui un 'nyap 2'", ha dit el portaveu popular.

"Farem tot el possible perquè el consentiment segueixi en el centre del Codi Penal", han afegit, perquè "el consentiment és una conquesta de milions de dones dient només sí és sí".


Montero: "El consentiment no es toca"

La ministra d'Igualtat i impulsora de la llei, Irene Montero, ha assegurat aquest diumenge que "el consentiment no es toca". "Qui pensi que ens rendirem no sap què ens han ensenyat les nostres mares i àvies", ha assegurat.

Montero, com Asens aquest dilluns, ja havia descartat fa uns dies que les discrepàncies entre el PSOE i Podem sobre la reforma de la llei puguin trencar el govern de coalició.


No rebaixen la condemna a un integrant de La Manada

Si la llei del "només sí és sí" va néixer de la indignació causada perquè els jutges condemnessin per abusos sexuals els autors de la violació en grup d'una noia de 18 anys a Pamplona, coneguts com La Manada, i no per agressió sexual, la casualitat ha volgut que la presentació de la proposta de reforma de la llei s'hagi fet el mateix dia que l'Audiència de Navarra ha decidit no rebaixar la condemna a un d'aquells violadors.

ARXIVAT A:
Violència masclista Comuns Unides Podem PSOE Agressió sexual Congrés dels Diputats
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut