Gent passejant pel Moll de Mestral de Barcelona aquest diumenge (EFE/Quique García)
Gent passejant pel Moll de Mestral de Barcelona aquest diumenge (EFE/Quique García)
Barcelona

Només un 5% d'immunitat en el primer estudi de seroprevalença del Covid-19 a Barcelona

Són els resultats del primer estudi de seroprevalença que hi ha a Catalunya, i mostra una protecció més alta en dones, en adolescents i joves, i en el grup d'edat de més de 80 anys

Actualitzat

Un estudi fet per l'Equip d'Atenció Primària Sardenya de Barcelona ha conclòs que només un 5,5% de la població estaria immunitzada en cas que hi hagués un rebrot de la Covid-19. És el primer estudi de seroprevalença que hi ha a Catalunya.

La investigació s'ha fet al CAP Sardenya, amb persones residents al barri del Guinardó, que han estat seleccionades a l'atzar. I posa de manifest que, davant una nova onada del SARS-COV2, la ciutadania té baixos nivells d'immunitat.

Dels 311 participants, triats de forma aleatòria però amb representació de totes les franges d'edat, i majoritàriament asimptomàtics, només un 5,5% (17 casos) han desenvolupat anticossos de la Covid-19.
 

Tests ràpids

La recerca, feta amb proves ràpides, indica que, en cas d'una nova escalada del virus, la població està poc protegida, amb un escàs 5% amb anticossos davant la infecció.

S'han utilitzat mostres de sang capil·lar i els test utilitzats són test de diagnòstic ràpid que permeten detectar IgG i IgM  per la tècnica de immunocromatografia de difusió. Aquests tests ràpids, els que es fan punxant el dit, no han demostrar gaire fiabilitat.

Segons l'estudi, això vol dir que molt probablement un 90% de la població estudiada no estaria immunitzada davant del virus. Aquest resultat es troba en la mateixa línia del que han conclòs les poques recerques internacionals dutes a terme en les darreres setmanes.

Ho ha explicat al programa Preguntes Freqüents el doctor Carles Brotons, que ha dirigit l'estudi:

"Vam trobar una prevalença del 5,5% glogalment. De cada 100 persones, entre 5-6 estan infectades. Sense dubte és una xifra baixa. Això vol dir que hi ha moltes bosses de població que encara no estan infectades i que, si no es prenen les mesures preventives, podríem tenir un rebrot".

 

S'ha de tenir en compte que tenir anticossos no vol dir necessàriament tenir immunitat assegurada. L'Organització Mundial de la Salut ja va dir que, de moment, cap estudi assegura que la presència d'anticossos signifiqui estalviar-se una segona infecció.

La recerca mostra que probablement entre les dones hi ha una mica més de protecció enfront del virus (6,36% respecte al 4,35% de positius en homes). Per edats, com més avançada és l'edat de les persones participants, més possibilitat de tenir certa immunitat al virus.

Aquest estudi ha estat encapçalat pel doctor Carles Brotons, de l'EAP Sardenya, centre vinculat a l'Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau), i s'ha treballat en aliança amb la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i Institut d'Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol.

En marxa un estudi sobre 90.000 persones

Aquesta setmana s'ha començat a fer a CAPs de Catalunya l'estudi de seroprevalència per saber l'abast del coronavirus SARS-CoV-2 a Espanya. Un estudi coordinat per l'Institut Carlos III de Madrid i que es preveu que estigui acabat cap al 21 de juny.

Durant un mes i mig, a 90.000 persones de 38.000 llars d'arreu d'Espanya els faran sis tests en 3 tongades per obtenir estadístiques fiables del percentatge de població que ha tingut el virus i ha desenvolupat anticossos:

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut