El carrer Carmel Fenech durà el nom de la mestra i escriptora Dolors Sistac
El carrer Carmel Fenech durà el nom de la mestra i escriptora Dolors Sistac
Lleida

Noms de dona substituiran carrers franquistes a Lleida: Català, Sistac, Pàmies i Woolf

Lleida canvia el nom de quatre dels carrers amb noms de franquistes que encara queden a la ciutat pels de Neus Català, Dolors Sistac, Elena Pàmies i Virgínia Woolf

Actualitzat

L'Ajuntament de Lleida dona per tancada l'eliminació de noms de carrers de persones vinculades amb el franquisme. L'alcalde, Miquel Pueyo, ha signat el decret de substitució dels últims quatre noms, que a partir d'ara recordaran quatre dones: Neus Català, Dolors Sistac, Elena Pàmies i Virgínia Woolf.

Els carrers a substituir són els de l'Alcalde Montaña, l'Alcalde Sangenís, Carmelo Fenech, que va ser delegat d'Hisenda, i Nadal Gaya, reconegut franquista.

Les dones que els substituiran seran, pel mateix ordre, l'escriptora anglesa Virgínia Woolf, la supervivent dels camps d'extermini nazis Neus Català, nascuda als Guiamets; la mestra i escriptora Dolors Sistac, nascuda a Lleida, i la pianista, pedagoga i fundadora de l'escola municipal de música de Lleida Elena Pàmies.

El carrer dedicat ara a l'Alcalde Montanyà portarà el nom de l'escriptora anglesa Virgínia Woolf
El carrer dedicat ara a l'Alcalde Montanyà portarà el nom de l'escriptora anglesa Virgínia Woolf

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que es tracta d'un exercici de reparació de la memòria històrica, consensuat amb historiadors de la Universitat de Lleida (UdL) i amb la plataforma Lleida Lliure de Franquisme. Considera que la ciutat fa un "acte de justícia" en iniciar un procés de compensació donant visibilitat a la tasca de les dones, la qual tradicionalment sempre ha quedat més amagada.:

"Hem intentat prendre una decisió o un conjunt de decisions el més objectives, coherents i justes. És el que havíem promès que faríem en campanya electoral i és el que forma part de l'acord de govern d'entesa".

Pueyo ha dit que, finalment, no s'eliminarà el nom del carrer Lluís Besa perquè no s'ha demostrat que participés en els preparatius de la sublevació militar de la Guerra Civil. Ha afegit que passa el mateix amb l'alcalde Rovira Roure, també afusellat el 1936.

D'altra banda, l'ajuntament té previst eliminar en aquesta legislatura 14 símbols franquistes que encara queden a la ciutat, com un escut al parc de Gardeny o d'altres que hi ha en propietats privades.

Amb aquests ja són vuit els carrers de la ciutat que han canviat de nom des del mes de desembre del 2018.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut