Noruega retira l'app de seguiment de la Covid per problemes amb la privacitat
Amnistia Internacional alerta que aquesta i altres aplicacions semblants per controlar el coronavirus comporten "greus riscos per als drets humans"
El govern de Noruega ha decidit suspendre l'aplicació de rastreig de la Covid-19 que havia posat en marxa, després d'una advertència de l'organisme noruec de protecció de dades, el Datatilsyn, que considera que l'eina envaeix massa la privacitat.
L'app Smittestopp (stop al contagi), dissenyada a Noruega, serveix per recopilar dades que podrien ajudar les autoritats a analitzar la propagació del coronavirus i a informar els usuaris d'un possible contacte amb una persona infectada.
L'Institut de Salut Pública de Noruega ha dit que "l'epidèmia no ha acabat", però que no poden passar per alt les indicacions sobre protecció de dades:
"No estem d'acord amb l'avaluació del Datatilsyn, però ens veiem obligats a esborrar totes les dades i a deixar el nostre treball en pausa a causa de l'advertència."
Datatilsyn considera desproporcionada la invasió de la privacitat, tenint en compte que Noruega està poc afectada per la pandèmia i que poques persones fan servir l'aplicació, cosa que en limita l'efectivitat. L'app, que utilitza el GPS per recopilar dades, va començar a funcionar a l'abril i té 600.000 usuaris actius en un país de 5,4 milions d'habitants.
Avís d'Amnistia Internacional
Segons Amnistia Internacional, les aplicacions que es fan servir a Noruega, Bahrain i Kuwait estan entre les "més invasives del món, que posen en perill la privacitat i la seguretat de centenars de milers de persones".
L'ONG ha arribat a aquesta conclusió després d'haver estudiat onze aplicacions desenvolupades per estats d'Orient Mitjà, el nord d'Àfrica i Europa i d'haver considerat que impliquen "greus riscos per als drets humans". Amnistia Internacional diu que infringeixen el dret a l'esfera privada, a la protecció de dades i a la seguretat.
L'organització de defensa dels drets humans troba correcte que Noruega hagi frenat l'ús de l'app i diu que la tecnologia pot ser útil per contenir la Covid-19, però que "la privacitat no en pot ser una víctima més com a conseqüència de les presses dels governs per implantar aplicacions".
"Instem als governs de Bahrain i Kuwait a aturar immediatament l'ús d'aplicacions intrusives com les que estan fent servir ara. Bàsicament, transmeten les ubicacions dels usuaris a una base de dades governamental a temps real, cosa que és poc probable que resulti necessària i proporcionada en el context d'una resposta de salut pública."
Explica que els usuaris són fàcilment identificables, a Bahrain i a Kuwait, a través dels seus números nacionals d'identificació, mentre que a Noruega per mitjà del seu número de telèfon, un aspecte que l'ONG insta a esmenar.
Amnistia també és crítica amb l'app francesa, que acusa de falta de transparència amb l'emmagatzematge de dades, mentre que elogia l'app alemanya, perquè protegeix millor l'esfera privada que d'altres.
L'organització destaca que només ha estudiat les apps de certes regions, però que tot indica que les d'altres països, com la Xina, Etiòpia i Guatemala, també suposen un perill significatiu per als drets humans.
- ARXIVAT A:
- TecnologiaCoronavirus