Noruega se suma a Espanya en el compromís de reconèixer l'estat palestí
Noruega no pertany a la Unió Europea, però la seva incorporació a la iniciativa és molt important pel govern espanyol
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, continua la seva gira europea, buscant suport per al reconeixement d'un estat palestí i donant visibilitat a la seva agenda internacional. Aquest divendres s'hi ha sumat Noruega.
A Oslo --on l'any 1993 es van signar els acords de pau entre Israel i l'OAP--, Sánchez ha arrencat al primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, el compromís de "reconèixer Palestina com a Estat i donar-li suport perquè ingressi com a membre de ple dret a les Nacions Unides".
Encara que el govern de Sánchez ha dit que el reconeixement per part d'Espanya vindrà abans de l'estiu, el comunicat sorgit d'Oslo es limita a assenyalar que tots dos països ho faran quan suposi una "contribució genuïna" a la pau.
Si bé tots dos països han promès coordinar-se, no és segur que el reconeixement vingui a la vegada: Noruega, a diferència d'Espanya, no té un calendari fixat per a aquesta qüestió --l'ombra de la guerra d'Ucraïna condiciona la política exterior dels països escandinaus--.
Exigeixen un alto el foc immediat
Noruega no pertany a la Unió Europea, però la seva incorporació a la iniciativa és molt important, ja que aquest país va ser l'escenari dels acords de pau del 1993, auspiciats pels Estats Units, agafant el testimoni de la conferència de Madrid, celebrada dos anys abans.
Encara avui, el govern d'Oslo juga un paper de mediador en l'entrega a l'Autoritat Nacional Palestina dels impostos que recapta Israel als territoris ocupats. A més, el novembre passat, el Parlament noruec va instar el govern a reconèixer l'estat palestí.
El comunicat que han signat els presidents espanyol i noruec no estalvia condemnes als atacs del 7 d'octubre i qualifica d'"indiscriminats i desproporcionats" els bombardejos sobre Gaza.
També exigeixen un alto el foc immediat i un increment de l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza. En aquest sentit, han fet una crida a reprendre el suport financer a l'UNRWA, l'agència de l'ONU per als refugiats palestins, a qui Israel ha acusat de complicitat amb els atacs de Hamas.
Portugal també ho veu amb bons ulls
En aquesta gira, Espanya vol enfortir l'aliança de països europeus a favor del reconeixement de l'estat palestí. El mes passat, Sánchez ja va aconseguir el compromís de Malta, Eslovènia i Irlanda.
Precisament aquesta tarda, el president espanyol s'ha reunit a Dublín amb el nou "taoiseach" (cap de govern), Simon Harris, per ratificar la mateixa postura que el seu predecessor.
En canvi, un altre bloc de països europeus, liderats per Alemanya, condicionen el reconeixement de Palestina a un acord de pau amb Israel. Això, segons la perspectiva espanyola, dona poder de veto a Netanyahu, quan el que cal és enfortir la posició palestina de cara a una futura negociació.
La setmana vinent, el president Pedro Sánchez es reunirà amb el primer ministre de Portugal, Luís Montenegro, a Madrid, on també abordaran la qüestió palestina.
En sessió parlamentària, aquest divendres, Montenegro ha dit que el seu govern "veu amb bons ulls" que Palestina sigui membre de ple dret a les Nacions Unides.
"Per ser molt clar, el govern portuguès defensa l'alto el foc immediat, el respecte a tot el dret internacional, òbviament, perquè hi pugui haver negociacions amb vista a una pau duradora", ha dit el primer ministre lusità, que ha afegit que aquesta serà la seva postura al Consell Europeu.
- ARXIVAT A:
- Guerra a Gaza