Exaltació de Franco al cementiri on l'han enterrat i també davant la seu del PSOE
Les concentracions a El Pardo Mingorrubio no estaven autoritzades, però el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha anul·lat la prohibició
Crits de "Visca Franco", càntics del "Cara al Sol", salutacions feixistes i exhibició de banderes franquistes. Tot plegat, s'ha vist a les portes del cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, on des d'aquest dijous a la tarda està enterrat el dictador, després de l'exhumació del Valle los Caídos.
La delegació del govern espanyol havia prohibit les concentracions al costat del cementiri, convocades per la Fundació Francisco Franco i l'associació Raíces, pel temor d'alteracions de l'ordre públic. Finalment, però, a primera hora de la tarda el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha anul·lat el veto.
Unes 300 persones s'han acostat al matí al cementeri per retre homenatge al dictador. Un cordó policial els ha mantingut a uns 300 metres del recinte. Els fidels a Franco anaven resant mentre caminaven per la carretera, cap al cementiri, un cop s'ha aixecat la prohibició de les concentracions.
Entre ells, un ciutadà xinès de nom Chen, que fa 21 anys que viu a Espanya i, tot i no haver viscut en el franquisme, dona les gràcies al dictador per "haver fet pantans, la Sanitat i la Seguretat Social". "Ens podem dutxar gràcies a Franco", afegia.
La crítica de la família
A dins s'ha fet la cerimònia d'inhumació, és a dir, el nou enterrament del dictador. Sense mitjans de comunicació, amb una missa oficiada per un dels fills del militar colpista Antonio Tejero, que al matí s'ha personat a Mingorrubio, i el prior de la basílica del Valle. Aquesta vegada sí, amb el fèretre tapat amb la bandera preconstitucional, com al 1975.
Familiars del dictador aguanten una bandera preconstitucional a la sortida de l'acte d'inhumació (Susana Vera/Reuters)
Francis Franco, el net cap visible de la família, s'ha queixat a la sortida de la cerimònia que l'havien estat "a punt de detenir perquè deien que havia gravat un acte familiar".
La família de Franco ha acusat el govern espanyol de "jugar brut" i vulnerar "el dret fonamental a la reunió", per haver prohibit les concentracions en què es volia "resar pel dictador".
En un comunicat, han acusat l'executiu de Pedro Sánchez d'haver "consumat la profanació" i de tirar endavant un "impúdic circ mediàtic que només busca propaganda i rèdit electoral".
Després de fer una compareixença a primera hora de la tarda a La Moncloa, el president espanyol en funcions ha anat a portar un ram de flors a les 13 Rosas, al cementiri de l'Almudena.
Hoy es un día para recordar a las miles de mujeres y hombres que lucharon por la libertad.
PSOE (@PSOE) October 24, 2019
Ellas ansiaban tener una democracia digna; hoy hemos dado un paso más para conseguirlo.
Por las 13 rosas
Por los que siguen desaparecidos
Por los que ya no están#PorMemoriayReparación pic.twitter.com/SrznEcIS5O
Dos ultres denunciats i atesos per hipotèrmia
La Guàrdia Civil ha denunciat dos homes que s'havien enfilat a un cingle proper a la part superior de la basílica del Valle, amb roba militar i amb bengales, pots de fum i banderes preconstitucionals.
Un cop han comprovat que no eren militars i han tramitat la denúncia corresponent, els agents els han traslladat a un centre mèdic perquè tenien símptomes d'hipotèrmia, segons ha avançat eldiario.es.
Protesta a Ferraz
A la tarda, un centenar de persones s'han concentrat davant de la seu del PSOE, al carrer Ferraz, i han cridat consignes com "El Valle no es tanca i la creu no es toca". Han seguit la convocatòria de la plataforma MasLibres.org, impulsada per HazteOír.org, i amb lemes com "Traieu les mans del nostres temples" o "L'esquerra espanyola torna a destruir les nostres esglésies".
Protesta franquista a Ferraz (Javier López/EFE)
La portaveu de la plataforma, Teresa García, ha definit l'exhumació com "l'atac més important als cristians per part d'un govern des de la Guerra Civil".
Preguntada per aquestes concentracions, la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Carmen Calvo, ha considerat que les protagonitza una "minoria franquista no democràtica" anàloga en altres països d'Europa.
Cava per celebrar-ho a la Puerta del Sol
Del tot oposada ha estat la concentració a la Puerta del Sol, on desenes de persones han celebrat amb cava i crits de "Visca la República" el trasllat del Generalísimo.
El brindis de la @ARMH_Memoria tras años de concentraciones en Sol. Ellos son la resistencia y hoy están pletóricos. #exhumacionFranco #HoySeSale #Amoverelesqueleto pic.twitter.com/sWK6Bou0A8
Leticia del Olmo (@letidelolmo) October 24, 2019
Diversos fòrums per la memòria històrica han convocat l'acte amb el lema #AMoverElEsqueleto i han criticat que l'exhumació s'hagi transmès en directe "com si fos un funeral d'Estat en lloc del d'un criminal contra la humanitat".
Alguns assistents han recordat que tenen parents enterrats en marges i han reclamat que queda "molt per fer" per "tornar la dignitat a les víctimes".