Notre-Dame de París, il·luminada, en una imatge del 2016 (Reuters)
Notre-Dame de París, il·luminada, en una imatge del 2016 (Reuters)
París

Notre-Dame, icona de París: de la coronació de Napoleó al Quasimodo de Victor Hugo

La catedral, on se situa la història del geperut més famós de la literatura, és el monument més visitat d'Europa

Irene VaquéActualitzat

El foc ha causat greus destrosses en el momument històric més visitat d'Europa. Cada any passen per la catedral de Notre-Dame de París 13 milions de persones. La mitjana és de més de 30.000 persones per dia. Per fer una comparació, per la Torre Eiffel hi passen 7 milions de visitants cada any. 

L'edifici, d'estil gòtic, està situat al bell mig de l'Île de la Cité, envoltada per les aigües del Sena.

L'agulla que s'ha ensorrat s'elevava fins als 96 metres, mentre que les torres fan 69 metres d'alçada. Estava construïda en bona part de fusta i plom, materials que no han pogut resistir l'embat de les flames. També era de fusta l'estructura que sostenia el sostre.

L'església és coneguda també pel seus rossetons, de més de deu metres de diàmetre. Tot una insígnia arquitectònica al cor de París i un emblema de la ciutat. A pocs metres de la façana de Notre-Dame hi ha el quilòmetre zero de la xarxa de carreteres radials de França. 

Per construir la carcassa de l'església van fer falta 1.300 roures o, el que és el mateix, 21 hectàrees de bosc. 

 

La primera pedra, al segle XII

La construcció de la catedral va començar per ordre del bisbe Maurice de Sully i es va allargar des del 1163 fins a mitjans del segle XIV. 

Després de la revolució, quan es va desmuntar l'agulla ara destruïda i es van eliminar estàtues de reis, va passar per una restauració important a mitjans del segle XIX. 

En el període contemporani, Notre-Dame ha passat per altres modificacions. Després d'un llarg debat de tres dècades, el 1965 es va encarregar la renovació dels vitralls del segle XIX. Als anys 90, va ser l'orgue el que va passar per les mans dels restauradors. Durant 10 anys es va dur a terme la neteja de la façana occidental, que va culminar l'any 2000. 

Actualment s'hi feien obres de restauració que s'havien d'allargar fins al 2022 i havien comportat la instal·lació de bastides. El cost estimat era de 6 milions d'euros. 
 

El foc cremant a Notre-Dame (Reuters)

 

Escenari d'esdeveniments històrics

Notre-Dame ha estat des de sempre un dels monuments emblemàtics de París. Va ser durant molt temps l'edifici més alt de la ciutat.

Entre les cerimònies que ha acollit hi ha la coronació de Napoleó Bonaparte com a emperador, la beatificació de Joana d'Arc i la coronació d'Enric VI d'Anglaterra. 

També la cantada del Magníficat (himne cristià) després de l'alliberament de París, el 26 d'agost del 1944, o els funerals per Charles de Gaulle (1970), Georges Pompidou (1974) i François Mitterrand (1996).


La casa del geperut de Victor Hugo 

Notre-Dame té un paper central en la novela de Victor Hugo "Nostra Senyora de París", publicada el 1831, adaptada per Disney com "El geperut de Notre-Dame".

Els protagonistes són Quasimodo, el geperut sordmut que viu i fa de campaner a Notre-Dame, la jove gitana Esmeralda i l'arxidiaca Claude Frollo, pare adoptiu del geperut. 

La novel·la, ambientada al París del segle XV, parla de la persecució dels gitanos i dels marginats, l'amor impossible i la compassió. Tots ells, temes emmarcats en el Romanticisme. La història és coneguda mundialment, amb les adaptacions que se n'han fet al cinema, la televisió i el teatre. 
 

 

ARXIVAT A:
IncendisFrançaPatrimoniNotre-Dame
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut