Nou atac vandàlic amb missatges feixistes a un mural de les Brigades Internacionals
- TEMA:
- Memòria històrica
Un mural de l'artista i muralista urbà Roc Blackblock dedicat a les Brigades Internacionals ha tornat a ser vandalitzat. És la segona vegada en pocs mesos.
El passat mes de juny en va inaugurar dos que homenatjaven aquest període de la Guerra Civil espanyola, però poques setmanes després van aparèixer-hi pintades amb proclames feixistes: "rojos, no", "assassins" o "violadors", entre d'altres.
Ara, la història s'ha repetit. Dijous, amb motiu del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona, s'inauguraven oficialment, de nou, els murals refets per l'artista.
Tanmateix, segons ha denunciat el mateix Blackblock a les xarxes socials, el mural s'ha llevat amb noves pintades d'ideologia d'ultradreta, amb missatges com "Abans mort que comunista".
El muralista, amb més d'una cinquantena de murals dedicats a la memòria històrica durant les dues últimes dècades, ha reivindicat que actes com aquest, "reafirmen la defensa de la llibertat".
"La ultradreta torna a atacar i a voler esborrar la memòria antifeixista. No ho permetrem."
Aquesta vegada, com a mesura preventiva, Roc Blackblock ha explicat que els murals tenien una capa de vernís "antivandalització", per la qual cosa no caldrà que els torni a refer. En el mateix missatge, ha instat l'Ajuntament de Barcelona a netejar les pintades d'intolerància al més aviat possible.
85 anys de la retirada de les Brigades Internacionals
L'octubre de 1938, en l'última etapa de la Guerra Civil espanyola, milers de persones s'acomiadaven de les les Brigades Internacionals a Barcelona, en un acte de la dirigent del Partit Comunista, Dolores Ibárruri.
Entre 35.000 i 40.000 d'homes i dones, unitats militars de voluntaris d'esquerres, s'havien unit en una mobilització històrica contra el feixisme. Provenien d'una cinquantena de països diferents i es van convertir en un emblema antifeixista.
Com cada any, el tradicional acte d'homenatge ha aplegat desenes de persones a la rambla del Carmel de Barcelona per recordar-les. Aquest any, amb la guerra de Gaza de rerefons. Entre els assistents hi ha hagut representants polítics i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, que ha recordat el paper dels brigadistes en la lluita per la democràcia.
"Davant l'ascens de partits neofeixistes i ultraconservadors, cal treballar en polítiques de memòria per a noves generacions que no van conèixer el franquisme ni la transició."
Vuitanta-cinc anys més tard, se'ls recorda des de molts sectors com un exemple de lluita, solidaritat i llibertat, els valors que Roc Blackblock ha volgut reivindicar amb la seva obra.
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica