Nou eurodiputats demanaran fer d'observadors en el judici de l'1-O
Ho faran a través de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, creada fa un any per convèncer la UE que intervingui en el conflicte entre Catalunya i Espanya
Un grup de nou eurodiputats demanaran a l'estat espanyol fer d'observadors durant el judici de l'1-O, segons han explicat a la sortida de la presó de Lledoners després de visitar els presos independentistes.
A la visita hi han assistit membres d'Els Verds i Esquerra Unitària, com l'eurodiputat francès José Bové, que a la sortida de la presó ha anunciat que volen seguir de prop el judici per "verificar que tot el procés es desenvolupa en condicions justes per als presos."
A més, ha lamentat el paper d'Espanya davant la causa contra el sobiranisme, comparant-lo amb Turquia o altres països totalitaris.
Catalunya @junqueras @raulromeva i els altres presos polítics que he visitat avui estan més decidits que mai. La seva lluita per la democràcia és la meva lluita, la nostra lluita per la llibertat pic.twitter.com/BV4NEjrlRO
— José Bové (@josebove) 5 de novembre de 2018
Demanen "la llibertat immediata"
Per Bové i la resta d'eurodiputats, aquest judici "no té garanties" i han explicat que les condicions amb què es trobaran un cop comenci el judici poden suposar "un veritable problema per a la democràcia". Per tant, demanen la seva llibertat "immediata" perquè es puguin preparar bé.
"Estaran en una presó a més d'una hora de Madrid, traslladats cada dia a les cinc del matí en furgons i emmanillats per després haver-se de defensar."
Per la seva banda, la diputada sueca Bodil Valero ha assegurat que Europa no es pronuncia sobre el conflicte "per covardia":
"El problema és que Europa sempre ens diu que no pot fer res perquè la competència és de l'Estat i l'Estat és Espanya. No farà res fins que Espanya no ho demani."
A més, s'ha mostrat sorpresa entorn les peticions de la fiscalia, ja que en el seu país, Suècia, la pena més alta per un delicte equivalent a la rebel·lió és de dos anys i mig. Per tant, ha remarcat que Espanya és el país que és diferent i no al revés.
Després de visitar els presos a Lledoners ha publicat on tuit en suec on ha explicat que "el fred que es notava a fora, també hi era dins la presó."
Om 5 minuter släpps vi in för att träffa de katalanska fångarna. Har med mig ett brev från grön kanarisk kollega till vår gröna kollega. Lika kallt i luften som stämningen här. @raulromeva pic.twitter.com/keYTOf4C1X
— Bodil Valero (@bodilvalero) 5 de novembre de 2018
Promouen la petició a través d'una plataforma
A la sortida de la presó han anunciat que promouran la iniciativa a través de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, creada fa un any, per convèncer la Unió Europea que intervingui en el conflicte entre el govern de la Generalitat i el de l'Estat.
A més dels eurodiputats, entre els observadors també hi podria haver altres representants europeus que defensen els drets humans.
Visita a totes les presons
La delegació d'eurodiputats han visitat la presó de Lledoners aquest dilluns al matí, on hi ha Junqueras, Turull, Rull, Romeva, Forn, Sànchez i Cuixart. A la tarda, visiten Puig de les Basses, on hi ha Dolors Bassa, i Mas d'Enric, on està empresonada l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.
A més de Bové i Valero, hi ha assistit la castellonenca Marina Albiol (IU), els catalans Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC), la gallega Ana Miranda Paz (BNG), l'irlandès Matt Carthy (GUE/NGL) i la gal·lesa Jill Evans (Verds/ALE).
No és la primera vegada que una delegació d'eurodiputats visita els presos als diversos centres penitenciaris. El 9 de setembre un grup format per 13 europarlamentaris van visitar Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses.