Nou impost al plàstic al gener: la indústria alerta que el cost arribarà al consumidor

Els sectors de consum demanen ajornar l'entrada en vigor del nou impost mediambiental al plàstic no reutilitzable
Cristina Herranz Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

L'1 de gener entra en vigor el nou impost als envasos de plàstic d'un sol ús, i totes les empreses que utilitzin plàstic no reutilitzable estaran obligades a pagar 45 cèntims per cada quilo de material no reciclat. Un sobrecost que s'afegeix al que ja estan assumint des de fa mesos amb els elevats preus de l'energia, transport i matèries primeres.

La normativa afecta la indústria que fabriqui i faci servir caixes de plàstic, envasos, cintes d'embalatge o films. És un impost que s'aplica dins de la política del govern espanyol de reduir els residus i que, en una fase anterior, ja es va traduir en la prohibició de bastonets, els coberts, els plats i les palletes de plàstic d'un sol ús.

El sector de l'alimentació és un dels més afectats per l'impost al plàstic (Pexels/Magda Ehlers)

La indústria del consum avisa que la recaptació d'aquest nou gravamen encarirà els costos de producció i els pressiona a apujar el preu final dels productes. Per tant, l'impost l'acabarà pagant el consumidor. 

Ho confirmen a Menshen, una empresa especialitzada en envasos i embalatges de plàstic, que fabrica diàriament milions de càpsules de cafè i taps per a detergents o xampús. Hansulrich Zellmer, director general de Menshen, explica que cada any s'utilitzen 5.000 tones de plàstic, i el nou impost els suposarà un cost addicional de 2 milions d'euros anuals. "Ho repercutirem en el preu final del producte als nostres clients, perquè no podem assumir tant marge", assegura. 


Reclamen ajornar l'impost

Associacions que representen l'alimentació, drogueria, perfumeria, hostaleria, tèxtil o automoció fa mesos que analitzen l'impacte sobre l'activitat empresarial del nou impost al plàstic.

Un dels sectors més perjudicats és la indústria de l'alimentació, ja que el plàstic és present en la majoria d'envasos. Reclamen ajornar el tribut de gestió i recaptació estatal.

Josep Maria Bonmatí, director general d'AECOC, l'associació de fabricants i distribuïdors, insisteix que incorporar el nou impost "és com posar benzina al foc. És el pitjor moment per a la indústria, que ja està patint uns sobrecostos enormes". Bonmatí també fa notar que el nou gravamen "ens farà restar competitivitat amb la resta de socis europeus" i per això demana ajornar-lo com ja ha fet Itàlia. Bonmatí també insisteix que "el tribut tindrà un impacte sobre la cistella de la compra". 

Organitzacions agràries com Asaja, COAG, UPA i Cooperatives Agro-alimentaries, així com associacions com Aecoc, ACES, Anged, Asedas, FIAB, Adelma, Stanpa i EsPlástics, s'han unit per reclamar al govern espanyol que no apliqui l'impost l'1 de gener. 

Alternatives al plàstic: materials biodegradables

Els sectors de l'alimentació, la cosmètica o el tèxtil asseguren que ja estan compromesos amb la reducció del plàstic i que ja fa temps que adopten mesures, buscant materials alternatius.

Un podria ser el que fabrica Oimo, una empresa biotecnològica que crea un material biodegradable que es destrueix sense deixar rastre al medi amb les mateixes característiques que el plàstic tradicional. Albert Marfà, director executiu i fundador d'Oimo, explica que el material que han creat està basat en materials orgànics que es troben a la natura. A partir d'un procés s'obté el que s'anomena pèl·let, que és el que ens compra la indústria transformadora del plàstic, per elaborar taps o envasos. 

El material que crea Oimo ja es comercialitza des de fa uns anys, a l'empresa Plàstics Dima, que fabrica taps. Insisteixen, però, que manca informació detallada del nou impost que s'aplicarà l'1 de gener. Clara Bartra, responsable d'I+D de Dima assegura: "No hi ha una reglamentació clara sobre la nova llei de residus i el nou impost al plàstic. Hi ha materials que s'estan desenvolupant recentment que són biodegradables i biocompostables que no en queden exempts. No hi ha una normativa que identifiqui una diversificació dels plàstics."  

El nou impost mediambiental té com a objectiu la reducció del consum de plàstic no reutilitzable. Cal tenir en compte que cada català genera 550 quilos cada any d'envasos lleugers, cosa que representa prop de 2 quilos cada dia.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut