Nou intent de Forcadell, Rull, Turull, Romeva i Bassa per sortir de la presó
Segons els advocats, només s'entén que els mantinguin a la presó si és per raons polítiques
Nou intent al Tribunal Suprem perquè Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva quedin en llibertat. El Suprem celebra aquest dimecres la vista dels recursos contra la presó preventiva dictada pel jutge Llarena al març.
Carme Forcadell i Jordi Turull, citats a dos quarts de dotze davant del jutge Llarena per defensar el recurs que han presentat contra el seu empresonament, han estat traslladats aquest matí des de les presons d'Alcalá-Meco i Estremera, respectivament, als calabossos de l'Audiència Nacional.
El magistrat també ha vist els recursos de Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, però ells ja van anunciar que no anirien al Suprem. Rull va fer un tuit aquest dimarts on deia que no espera res del recurs presentat al Suprem, però que ho feia per tenir més arguments davant el Tribunal d'Estrasburg.
Demà no assistiré a la vista contra la interlocutòria de presó. Presentem l'apel·lació bàsicament x anar amb més arguments a Estrasburg. La meva confiança en la justícia q pugui impartir el Suprem és perfectament descriptible. Avui, tot fa pensar q el TS i justícia és un oxímoron.
Josep Rull i Andreu 🎗 (@joseprull) 8 de mayo de 2018
Forcadell i Turull han tingut l'oportunitat d'intervenir i, segons les seves defenses, han fet una exposició més política que no pas judicial per argumentar la seva petició.
Turull reitera la condició de pres polític
Turull ha fet una intervenció breu, en la qual, segons el seu advocat, Jordi Pina, ha preguntat què ha passat des del 4 de desembre, quan els van deixar en llibertat, i el 23 de març, quan els van tornar a posar a la presó. Segons Pina, només hi ha una explicació política, ja que "l'única diferència és que un era candidat a la presidència de la Generalitat i els altres 4 eren diputats i havien de votar".
Jordi Turull ha presentat com a prova el discurs d'investidura del 22 de març i ha dit que en cap país democràtic empresonen un candidat enmig del debat d'investidura per ser president de la Generalitat.
"No és simplement un discurs que pot quedar a l'aire, sinó que és el programa de govern que el president de la Generalitat posa a l'abast de tots els parlamentaris i del qual ell ha de donar compte durant tota la legislatura. Aquest programa de govern estava basat en una única paraula que és diàleg, diàleg i més diàleg."
Segons Pina, en aquest sentit Turull ha reiterat la seva condició de pres polític i ha demanat al Tribunal que reconsideri el seu alliberament perquè pugui tenir l'oportunitat, encara, de ser president de la Generalitat, per "establir ponts de diàleg entre els governs espanyol i català per arribar a la normalitat democràtica".
Forcadell, a la presó per permetre el debat
L'advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, ha explicat que l'expresidenta del Parlament ha defensat que no ha comès cap delicte. Ha dit, segons Arderiu, que si l'ordre de presó només es basa en el fet d'haver permès el debat al Parlament -fet que ha reiterat que no considera un delicte-, no se'n pot fer responsable només el president del Parlament, ja que ho decideix la mesa, que és l'òrgan col·legiat.
"No és el president qui decideix què es debat i no es debat al Parlament, tot i que això no tindria per què ser en absolut delicte. Aquest és l'únic país..., en cap altre país democràtic no crec que es posi a la presó el president del Parlament per permetre aquest debat."
Segons les defenses, s'han plantejat mesures alternatives a la presó, com l'arrest domiciliari o l'ús de polseres telemàtiques.
.@jorditurull @joseprull @dolorsbassac @ForcadellCarme i @raulromeva tornen a demanar sortir de #presó. Avui es proposen al #Suprem mesures alternatives com l'arrest domiciliari o les polseres telemàtiques. @324
David Melgarejo (@DavidMelgarejo_) 9 de mayo de 2018
Tant la fiscalia com l'acusació particular que exerceix Vox han demanat que tots ells continuïn en presó preventiva.
La sala d'apel·lacions -integrada pels magistrats Miguel Colmenero, com a ponent, i Francisco Monterde i Alberto Jorge Barreiro- no prendrà cap decisió aquest dimecres.
Presó incondicional preventiva
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va decidir el 23 de març enviar a presó incondicional preventiva el llavors candidat a la presidència del govern Jordi Turull, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, perquè va apreciar "un greu risc de fugida" i de "reiteració delictiva".
Llarena va prendre aquella decisió a petició de la fiscalia i de l'acusació popular exercida per Vox. Contra aquesta decisió els afectats van presentar recursos davant el Suprem.
Juntament amb Junqueras, Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tots els processats pel delicte de rebel·lió estan en presó preventiva, tret de Carles Puigdemont, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i els exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí, que estan a l'exili a Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Escòcia, respectivament.