El nou protocol l'ha aprovat la Comissió d'Igualtat i Feminismes (ACN/Arnald Prat)

Nou protocol contra l'assetjament al Parlament: qui afecta i sancions que pot comportar

El document vol prevenir qualsevol forma d'assetjament en el dia a dia del Parlament i entre totes les persones que hi intervenen

Montse Bassa i AlemanyActualitzat

El Parlament ha aprovat un protocol per donar resposta i prevenir totes les formes d'assetjament: per motius de gènere, raça, religió, edat o classe social. Per fer-ho, preveu sancions per a tots els col·lectius que participen en el dia a dia de la institució.


Les sancions per a cada cas

El document estableix que, un cop provats els fets, si l'agressor és un diputat o una diputada, el seu grup parlamentari l'ha de donar de baixa.

No perdrà l'escó però passarà a ser no adscrit. Sí que perdrà els càrrecs que depenguin del seu escó. Si el grup no aparta el diputat, la mesa li retirarà parcialment l'assignació econòmica que li pertoca.

Si l'agressor és un assessor o assessora dels diputats o d'un membre del govern, se li prohibirà entrar al Parlament entre 6 mesos i 5 anys, en funció de la gravetat dels fets. I també es retirarà una part de l'aportació econòmica al seu grup parlamentari.

Els periodistes també poden ser sancionats per assetjament sense permís per entrar a l'edifici entre sis mesos i cinc anys.

Si l'agressor o agressora fos un membre del govern que no fos diputat, perdria els mitjans materials, per exemple l'ús del despatx, i només podria entrar al Parlament per exercir funcions del càrrec.

El protocol inclou també tot el personal del Parlament, els convidats i els compareixents de les comissions i totes les visites. Mentre que els primers són funcionaris i se'ls aplicaria el règim general dels treballadors públics, als convidats i compareixents se'ls prohibiria entrar al Parlament, igual que amb els periodistes.

Les sancions es poden rebaixar si hi ha penediment o reparació espontània o si se segueixen cursos d'igualtat i correcció de la conducta. Ho explica la presidenta de la Comissió d'Igualtat i Feminismes, Susana Segovia:

"El que volem amb el protocol no és nomes sancionar, sinó sobretot treballar la formació, la prevenció i la detecció d'aquestes violències."


Cas resolt en dos mesos com a màxim

El procotol és fruit del pla d'igualtat de la cambra, aprovat fa un any. Els mateixos grups impulsors promouen que si es detecta un cas es resolgui com màxim en un període de dos mesos i s'acudeixi paral·lelament a la via penal per aconseguir que la denúncia sigui del tot efectiva.

En la votació final a la Comissió d'Igualtat i Feminismes, la CUP es va abstenir perquè el considera esbiaixat i Vox hi va votar en contra perquè critica que no s'adequa a l'àmbit jurídic.

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaIgualtat de gènereRacismeLGTBIQ+Religió
Anar al contingut