Nou rècord del preu de la llum: per què s'allargarà i què hi té a veure l'estoc de gas

Per primera vegada, el preu de l'electricitat superarà la barrera dels 300 euros el megawatt hora, i arribarà aquest dijous als 302
Redacció Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

El preu de l'electricitat no dona treva, i aquest dijous superarà la barrera dels 300 euros el MWh. Segons la subhasta que s'ha tancat aquest dimecres, el preu mitjà de dijous serà de 302,48 euros/MWh, i l'hora més cara, entre les nou i les deu del vespre.

Ja abans de saber aquesta xifra, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat que prorrogarà la rebaixa d'impostos aprovada pel govern espanyol per reduir l'impacte dels increments de preu en la factura domèstica.

En concret, la rebaixa de l'IVA i els impostos de l'electricitat arribarà fins a finals d'abril del 2022, quan caducaven aquest 31 de desembre.

Els preus de l'electricitat disparats podrien continuar sent un maldecap per a governs, empreses i famílies més enllà de l'hivern, quan s'esperava una treva per la caiguda de la demanda.

És el que anticipen, almenys, les cotitzacions a futur del gas i de l'electricitat, molt per damunt de les previsions. I el preu del gas és clau, perquè s'utilitza per produir electricitat a les centrals de cicle combinat i marca el preu de la subhasta.

El nivell de reserves de gas dependrà també de les temperatures (Reuters/Regis Duvignau)

Estoc de gas a la baixa

A més, també pesa la preocupació sobre les reserves de gas disponibles a curt termini; els estocs europeus de gas estan al 60% de la seva capacitat, el nivell més baix dels últims sis anys. En el cas d'Espanya, que no depèn tan de les importacions des de Rússia, l'estoc arriba al 70%.

En aquest gràfic, pots consultar l'evolució de les reserves, tant a Espanya com en el conjunt de la Unió Europea, a partir del percentatge en què es trobaven el mateix dia, el 13 de desembre, aquest any i els últims sis.

Selecciona si vols veure les dades comparades o per separat:

Tot dependrà també del fred que pugui fer aquest hivern, i el ritme a què es vagin consumint les reserves. El cert és que, de moment, aquesta tardor els magatzems s'estan buidant més ràpid del que és habitual.

En el cas d'Espanya, des de l'1 de novembre, les reserves han baixat un 15%, quan en el mateix període del 2020 van reduir-se un 8%. A Europa, l'estoc ha caigut un 20%.

Compres conjuntes europees

Davant d'això, la Comissió Europea proposa un sistema de compres conjuntes de gas, en la línia del que proposava el govern espanyol, perquè el problema del preu no esdevingui, també, un problema de subministrament.

En concret, Brussel·les demana "solidaritat" entre els estats membres i estableix un marc més clar de compensació de costos. També volen facilitar l'emmagatzematge de gas i mesures davant d'una crisi de subministraments.

La participació en aquest esquema "solidari" serà voluntària, i els països participants hauran de notificar a la Comissió Europea els detalls de l'operació abans de fer qualsevol compra conjunta.

El cert, però, és que només un grup d'estats, encapçalats per Espanya o Grècia, s'han mostrat disposats a participar en aquest sistema.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut