Unides Podem i partits independentistes van demanar investigar els delictes fiscals de Joan Carles I (EFE)

Nou veto de PSOE, PP i Vox a investigar Joan Carles I tot i el vistiplau dels lletrats

Els socialistes espanyols ignoren l'informe dels lletrats del Congrés que per primera vegada admetia que es podia crear una comissió d'investigació sobre el rei emèrit
Redacció Actualitzat
TEMA:
Monarquia

La mesa del Congrés ha rebutjat admetre a tràmit la creació de la comissió d'investigació sobre l'ús de targetes opaques per part de Joan Carles I. S'hi han oposat el PSOE, el PP i Vox. Els socialistes argumenten el seu no dient que cal separar les actuacions personals de la institució de la monarquia.

La nova negativa arriba malgrat l'informe dels lletrats de la cambra, que aquest dimarts admetia per primera vegada que es podia crear una comissió d'investigació sobre el rei emèrit perquè els fets que s'han d'investigar són posteriors a l'abdicació del monarca i, per tant, hauria perdut la inviolabilitat.

Fins ara, sempre s'havien mostrat contraris a tramitar comissions d'investigació sobre actuacions del rei emèrit, amb l'argument que tenia inviolabilitat amb "efectes jurídics permanents". Només aquesta legislatura, s'hi havien oposat en cinc ocasions.

La proposta per investigar l'ús de targetes opaques per part del monarca és d'Unides Podem i dels partits independentistes, entre d'altres. Unides Podem critica la posició del PSOE, però diuen que no afectarà la coalició de govern.

Aquest dimecres, en una entrevista radiofònica, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha recordat a Podem que el criteri del conjunt de l'executiu sobre qüestions com aquesta el marca el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que la posició global del govern és de "suport a la monarquia".

En canvi, el portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha carregat contra el fet que el PSOE "s'adhereixi al bloc monàrquic" malgrat que ja no queda "cap argument" per no investigar Joan Carles de Borbó.

I és que els socialistes espanyols sempre havien argumentat els seus vots en contra d'iniciatives per investigar la monarquia escudant-se en el criteri dels lletrats. Ara han adduït que el Congrés no té funcions de control a la casa reial.

Ara, la petició era investigar Joan Carles, que --recordem-ho-- va fugir d'Espanya i viu als Emirats Àrabs, per l'ús de targetes "black" vinculades a un compte a l'estranger per part de Joan Carles, la reina Sofia i uns quants dels seus nets.

Les despeses que investiga la justícia van del 2016 al 2018, és a dir, un cop el monarca ja havia passat el relleu al seu fill, Felip VI. Després de veure la llum l'escàndol, el rei va pagar més de 678.000 euros a Hisenda per provar d'evitar que un procés judicial pel presumpte ús de targetes opaques.

 

ARXIVAT A:
Monarquia Corrupció
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut