
Nous ajuts al lloguer: ja els poden demanar els majors de 36 anys
Les ajudes van entre els 20 i els 200 euros mensuals i canvien en funció de la zona on visqui el sol·licitant
La Generalitat ha obert el segon torn de la convocatòria d'ajuts al lloguer, aquest cop per a persones de 36 anys o més i fins als 64, amb l'objectiu de prevenir el risc d'exclusió residencial a famílies amb menys recursos.
En una etapa inicial, els ajuts es van obrir a les persones majors de 65 anys. Es destinen a persones que no es troben en risc imminent d'exclusió, però que "necessiten un ajut per seguir residint a l'habitatge on viuen", va explicar la consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque.
Concretament, una de les condicions per accedir a l'ajut és que la unitat de convivència tingui una font regular d'ingressos per poder pagar el lloguer i aquests no sobrepassin els 25.200 euros anuals.
La partida inicial per a aquests ajuts és de 39 milions. L'any 2024 es van atorgar gairebé 88.000 ajuts per un import total de més de 186 milions d'euros.
Quan es podrà presentar la sol·licitud?
Els sol·licitants que en data 31 de gener de 2025 tenien de 36 a 64 anys podran presentar la sol·licitud a partir del 10 de març a les nou del matí i fins a l'11 d'abril.
Pel que fa a les persones que en aquella data tenien 65 anys o més, ho poden fer fins al 21 de març.
On es pot fer el tràmit?
Els tràmits es poden fer a través del web de Tràmits de la Generalitat de Catalunya, que és l'opció preferent. En cas de no disposar de mitjans electrònics, també es pot sol·licitar presencialment a les oficines locals d'habitatge o a les borses que formen part de la xarxa de mediació per al lloguer social, o a la seu de l'entitat titular o administradora de l'habitatge en els casos d'habitatges gestionats per administracions i empreses públiques.
Quin serà l'import?
Els ajuts anunciats no seran lineals, de manera que no constaran d'una quantitat fixa sinó que s'ajustaran a l'esforç de cada llogater en funció dels seus ingressos, amb un màxim de 200 euros al mes i un mínim de 20 euros.
Serà igual a tot el país?
Els ajuts tindran en compte la situació geogràfica de l'habitatge pel que fa al topall màxim que pot ser subvencionable. Aquest any s'han modificat els topalls a la comarca del Garraf i a les demarcacions de Girona i Tarragona per adaptar-los a la situació real del mercat de lloguer.
Així, a Barcelona i la seva àrea metropolitana (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i per primer cop el Garraf), el topall és de 900 euros mensuals per habitatge i 450 euros per habitació, mentre que a la resta de la demarcació es manté en 650 euros (350 euros l'habitació).
A la demarcació de Girona els topalls passen a ser de 750 euros, 100 euros més, i 400 euros per habitació, 50 més que abans.
A la demarcació de Tarragona passen als 700 euros per habitatge (abans 600 euros) i 350 euros per habitació (abans 300 euros).
Pel que fa a Lleida i a les Terres de l'Ebre, es mantenen els topalls de 600 euros per habitatge i 300 per habitació.
- ARXIVAT A:
- Habitatge