Els autònoms tenen al seu abast, des d'aquest any, els plans de pensions d'ocupació simplificats (iStock)
Els autònoms tenen al seu abast, des d'aquest any, els plans de pensions d'ocupació simplificats (iStock)

Nous fons de pensions d'empresa i autònoms: com funcionen i quins beneficis tenen?

El fons de pensions de la construcció marca el camí del que seran els nous fons de promoció pública

Els nous fons de pensions d'empresa i autònoms ja són una realitat. En una setmana 400 empreses de la construcció ja han fet la sol·licitud per incorporar-se al pla de pensions del sector. Obren el camí del que serà el fons de pensions de treballadors més gran fet fins ara a Espanya.

Són dades de VidaCaixa, l'entitat que per concurs va obtenir la gestió d'aquest macroplà de pensions d'ocupació de promoció pública.

Abans de l'abril totes les empreses de la construcció -siguin grans, siguin petites- i també els autònoms del sector amb treballadors tenen l'obligació de fer l'aportació a aquest fons de pensions que es va pactar en el conveni general de la construcció i que afecta prop de dos milions entre treballadors d'empreses i d'autònoms, dels quals uns 224.000 són a Catalunya.

Aquest és el primer fons de jubilació de sector que es fa a sota la nova legislació de Plans i Fons de Pensions que va fer el govern espanyol per impulsar l'estalvi per a la jubilació. Es persegueix que, encara que el primer pilar siguin les pensions públiques, hi hagi un segon pilar de plans de pensions d'empreses i autònoms fort per complementar-les.  Són els criteris que ja preveia el Pacte de Toledo i els compromisos del Pla Recuperació Europeu.
 

Què són els nous plans de pensions d'ocupació?

Són plans de promoció pública, però que es nodreixen de l'aportació que fan les empreses a cada treballador. A més, el treballador també pot fer-hi aportacions per la seva part amb uns màxims establerts. 

Aquests plans també poden ser sectorials i tindran una Comissió de Control amb membres proposats pel Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, per sindicats i organitzacions patronals i seran gestionats per les cinc entitats financeres seleccionades per concurs.

També hi ha els plans de pensions simplificats per determinats col·lectius com ara els dels treballadors públics o els autònoms, membres d'associacions, federacions i cooperatives. En aquest cas, la gestió està oberta a totes les entitats financeres.

Quins avantatges tenen respecte dels privats?

Una de les principals condicions és que la gestió sigui acurada per garantir els estalvis.

A més, la llei persegueix que les comissions que cobren les entitats financeres siguin més baixes que les de qualsevol pla de pensions privat.


Qui té dret a apuntar-s'hi?

Tots els treballadors, inclosos els temporals a partir del primer mes de contracte.

En cap cas el treballador podrà renunciar al pla a canvi d'una compensació econòmica.

Els nous fons tenen menys comissions, un control públic i més deduccions a l'IRPF
Els nous fons tenen menys comissions, un control públic i més deduccions a l'IRPF (iStock)

Quins beneficis tindrà per al treballador?

Els treballadors assalariats tindran més deduccions a l'hora de fer la declaració i, fins i tot, hi ha incentius per als que aportin més del que fa la mateixa empresa.

D'entrada els autònoms que tinguin un pla podran millorar les deduccions de l'IRPF. Podran deduir-se fins als 5.750 euros l'any, més del triple de la vigent fins ara.

Què passa si el treballador deixa l'empresa?

Els treballadors, encara que deixin l'empresa o el sector, no perdran les quantitats estalviades.

Podran canviar-lo a un altre pla o mantenir-lo fins a la jubilació o si els arriba una incapacitat permanent i en cas de mort.


L'empresa té avantatges?  

Tindran reduccions en les cotitzacions socials com a màxim de 1.400 euros per treballador i any.

A més a més, tindran deduccions del 10% en les quotes de l'impost de societats.


I els autònoms? A poc a poc

Des de la tardor, diverses organitzacions d'autònoms com ara ATA, de la CEOE, o l'AUCAT, vinculada a CECOT, i moltes altres han promogut plans per als seus associats.

Segons dades de l'associació Inverco, ja hi ha més de 40 plans de pensions d'aquest tipus creats i cada vegada tenen més partícips. A finals d'any ja havien captat més de 70 milions d'euros.

En el cas del d'Aucat, ha confiat la gestió a Caixa d'Enginyers. El director de Vida i Pensions de l'entitat afirma que "els plans col·lectius es gestionen amb la mateixa qualitat que els individuals, però les comissions són molt més baixes".

Per als que, com Josep Lluís Santacana, s'han afegit a aquest pla de pensions simplificat, els comporta poder aportar i, per tant, desgravar-se fins a 5.750 euros l'any, una quantitat molt superior al topall de 1.500 euros que tenia fins ara.

A més de l'estalvi fiscal, assegura que estar en un pla tutelat per l'administració pública li dona "més seguretat".

"Es un fons poc agressiu i el que busco és que em doni una certa rendibilitat per intentar cobrir l'IPC."

Respecte de les comissions Josep Lluís Santacana afirma que la supervisió garanteix que siguin més baixes, cosa que ajuda perquè, en general, poca gent acaba llegint-se tota la lletra petita i sabent el cost que tenen aquests productes.

 

La construcció, pionera

El fons de pensions de la construcció marca el camí del que seran els nous fons de promoció pública.

El conveni fixa els increments salarials del 2022 al 2024 en un 10% i d'aquests el 2,5% no van directament a la butxaca del treballador, van a omplir el pot del fons de pensions.

Per tant, en tres mesos, les empreses hauran d'ingressar les quantitats pendents del 2022 i el 2023 i començar a fer les aportacions mensuals del 2024, que podrien ser d'uns 20 euros en el cas dels salaris més baixos i de 30 en les categories superiors.

Pel president de la Fundació Laboral de la Construcció, integrada per la patronal de la construcció CNC i els sindicats Comissions Obreres i UGT, això ajudarà que els treballadors no marxin del sector i, a més, contribuirà que quan es jubilin tinguin un complement a la jubilació que els pertoca de la Seguretat Social.

ARXIVAT A:
Pensions
Anar al contingut