Una vintena de personalitats científiques han signat la carta publicada a The Lancet (Reuters/Vincent West)

Nova carta de científics demanant una avaluació independent de la Covid a Espanya

El ministre Illa es reunirà amb alguns dels signants l'1 d'octubre, però ha dit que si no s'ha fet és perquè "ara estem combatent la pandèmia"

Segon avís dels científics al govern espanyol a favor d'una avaluació independent sobre la gestió de la pandèmia. Són els mateixos experts que a l'agost ja van signar una primera carta amb una petició semblant.

Ara els científics escriuen una nova missiva, signada per una vintena, que torna a publicar la revista científica The Lancet, en què insisteixen en la urgència de fer-ne una avaluació, vist el rebrot dels contagis dels últims dies.

Diuen que en un país de fortes tensions polítiques cal la implicació de la societat en conjunt, incloent-hi, justament, els partits polítics. I el més important, asseguren, és que el comitè d'avaluació sobre la gestió de la pandèmia hauria d'estar format per membres independents.

 

Per a la selecció dels membres del comitè d'experts, els avaluadors també han de ser independents, a fi de "garantir l'èxit del procés", segons els científics.

"Les persones que seleccionin els membres de l'equip d'avaluació, i els membres mateixos, han de ser independents del govern, no haver treballat en el govern i no tenir interessos de competència."

Per això suggereixen que el comitè de selecció i l'equip avaluador estigui format per acadèmics espanyols independents, que treballin a Espanya o a l'estranger, i experts internacionals, a més a més de garantir un equilibri de gènere i ser multidisciplinar.

Els signants de la carta insisteixen en deixar de buscar culpables i centrar-se en donar recomanacions per millorar la situació. Fins i tot proposen sistemes d'organització com que els experts tinguin el suport d'un equip científic o fer grups de treball.

Els signants de la carta són científics de primer ordre, entre els quals hi ha Margarita del Val, viròloga i immunòloga del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa; Rafael Bengoa, exconseller de salut basc i assessor de la reforma sanitària durant la presidència de Barack Obama als Estats Units; Carme Borrell, gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, (ASPB); Àlex Arenas, investigador de l'ICREA; Miquel Porta, catedràtic de Salut Pública a la UAB, o Daniel Prieto-Alhambra, farmacoepidemiòleg de la Universitat d'Oxford, al Regne Unit.

Illa: "Ara estem combatent la pandèmia"

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, es va comprometre a l'agost, després de la publicació de la primera carta, a rebre el grup de científics signants. Però ara, en declaracions a la cadena SER aquest dimarts, ha dit que no s'ha fet una avaluació independent perquè "ara s'està combaten la pandèmia."

"No ho hem fet perquè ara estem combatent la pandèmia. Vull que sigui sempre amb esperit constructiu. El govern sempre ha comparegut. S'ha de pensar quan es fa, com es fa i qui ho fa. Ja tinc data per veure'm amb alguns dels signants d'aquesta carta."

La reunió està prevista per a l'1 d'octubre. I, pel que fa al comitè científic que assessora el govern espanyol, Illa ha assegurat que "no està desactivat", però que ell no s'hi ha reunit "els darrers mesos", i que "ignora si el doctor Simón ha fet cap reunió". I hi ha afegit: "Sé que hi està en contacte; s'ha de reactivar."

ARXIVAT A:
Coronavirus Ciència
Anar al contingut