Barcelona

Nova denúncia als Mossos contra el jesuïta de Casp Francesc Peris, acusat d'abusos sexuals

Els jesuïtes encarreguen al despatx Roca i Junyent la investigació dels casos antics i a una entitat de mediació l'atenció a les víctimes

RedaccióActualitzat

Nova denúncia contra el jesuïta Francesc Peris. Segons ha pogut saber TV3, aquest dimarts a la tarda un altre exalumne del col·legi de Casp de Barcelona, un home que ara té 40 anys, va anar a una comissaria dels Mossos per denunciar abusos per part del religiós quan ell en tenia 15.

Informacions periodístiques van assenyalar Peris com a autor d'abusos sexuals a diversos alumnes a Barcelona i també a Bolívia, i una carta signada fa dues setmanes per centenars d'exalumnes del col·legi de Barcelona va exigir als Jesuïtes que l'investiguin.

L'home que ara l'ha denunciat, Albert F., ha explicat a TV3 que Peris era molt admirat i carismàtic a l'escola, i que es va guanyar la seva confiança durant mesos abans d'abusar d'ell.


Abusos al despatx del professor

Segons el seu relat, com en altres casos denunciats, els abusos van ser al seu despatx i van consistir en tocaments progressivament més agressius fins a arribar als genitals.

Es va quedar paralitzat i no va explicar res a ningú, i Peris, que llavors no era professor, sinó consiliari del centre, posteriorment va aconsellar als seus pares que repetís curs o el canviessin d'escola.

Estava fent segon de BUP (Batxillerat Unificat Polivalent), els pares s'hi van negar, i ell va continuar a l'escola, tot i que més endavant sí que va haver de repetir algun curs.

Imatge del jesuïta Francesc Peris, sobre qui hi ha diverses acusacions d'abusos sexuals
Imatge del jesuïta Francesc Peris, sobre qui hi ha diverses acusacions d'abusos sexuals

La necessitat de trencar el silenci

Ara ho ha denunciat perquè, després d'anys de teràpia psicològica, està convençut que els abusos de Peris han marcat la seva vida negativament.

També perquè durant dècades no ho va explicar a gairebé ningú del seu entorn, i ara ha sentit la necessitat de trencar el silenci per contribuir a posar fi a aquest tipus d'abusos.

Aquesta seria la tercera denúncia policial contra Peris, apartat el 2005 de qualsevol activitat amb menors, i que torna a ser investigat ara arran d'informacions periodístiques que han recollit una dotzena d'acusacions contra ell.

Els jesuïtes encarreguen la investigació a Roca i Junyent

La nova denúncia ha coincidit en el temps amb l'anunci de la Companyia de Jesús que han decidit encarregar al despatx d'advocats Roca i Junyent la investigació dels casos d'abusos.

Ho ha explicat en roda de premsa el delegat a Catalunya, Enric Puiggròs, afirmant que no han pogut fer cap auditoria fins ara dels casos antics per falta de documentació disponible.

Ara passaran al despatx tota la informació que tenen d'aquests casos "per clarificar les responsabilitats que se'n deriven" pel que fa a la gestió que n'han fet fins ara, i que les assumiran:

"No ens fa por posar-nos en mans d'institucions externes que ens puguin acompanyar en aquest recorregut."


Encàrrec a una entitat de mediació per atendre les víctimes

Puiggròs ha admès que el procés engegat el 2018 per la seva organització per investigar els abusos ha estat insuficient, i per això han decidit "externalitzar" l'anàlisi i la gestió.

També ha demanat perdó pel patiment causat a les víctimes, i ha afegit que els jesuïtes entenen que els antics alumnes afectats hagin preferit parlar amb la premsa:

"Som conscients que per a moltes víctimes és molt difícil adreçar-se a la institució on van patir els abusos i a la que pertany la persona que va abusar d'elles."

En aquest sentit, Puiggròs també ha anunciat que demanaran a les víctimes que acudeixin a l'Associació per a la Mediació, la Trobada i l'Escolta, l'AMEE, per explicar els seus casos.

El responsable dels jesuïtes a Catalunya ha dit que fins ara no tenien vincles amb aquesta associació, però que han valorat que és la més òptima per fer aquesta feina.

També ha assegurat que és una entitat especialitzada i amb molta experiència, i ha destacat que està orientada a la mediació i als processos de justícia restaurativa.

Puiggròs ha afegit que també han iniciat contactes amb el Síndic de Greuges de Barcelona per buscar-hi assessorament i també per col·laborar en les investigacions.

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut