Nova era científica: la intel·ligència artificial revela com són les proteïnes humanes
Una eina desenvolupada per Google i el Laboratori Europeu de Biologia Mol·lecular permet fer un salt important en la bioquímica, amb una base de dades que pot ajudar a desenvolupar medicaments
La intel·ligència artificial ha obert a la porta a un coneixement mai assolit fins ara de com són les proteïnes del cos humà, que són peces fonamentals de la vida.
L'estructura de cada proteïna --com es plega-- defineix què fa i com ho fa, i és una informació importantíssima per entendre els processos biològics i fer avançar la investigació científica. Bàsicament, per comprendre com funcionen les malalties i desenvolupar medicaments.
Ara, el sistema d'intel·ligència artificial AlphaFold ha permès publicar la base de dades més completa i precisa que explica com es pleguen les molècules que formen les proteïnes, que tenen una forma tridimensional única.
El descobriment, publicat a la revista Nature, es considera un avenç científic comparable al desxiframent del genoma humà i un fort impuls per a la bioquímica.
És una base de dades oberta a la comunitat científica i que s'allotjarà a l'Institut Europeu de Bionformàtica (EMBL-EBI), que és qui ha desenvolupat AlphaFold juntament amb l'empresa DeepMind, companyia britànica que pertany a la matriu de Google, Alphabet.
Today with @emblebi, we're launching the #AlphaFold Protein Structure Database, which offers the most complete and accurate picture of the human proteome, doubling humanity's accumulated knowledge of high-accuracy human protein structures - for free: https://t.co/vtBGmTkKhy 1/ pic.twitter.com/XgBQTn2fuC
DeepMind (@DeepMind) July 22, 2021
Del cos humà a la mosca de la fruita
Per ara, inclourà 350.000 estructures. A més de 20.000 proteïnes del genoma humà, n'hi haurà de presents en 20 organismes considerats biològicament significatius com la mosca de la fruita, el bacteri E. coli, el ratolí, el peix zebra, el paràsit de la malària i els bacteris de la tuberculosi.
"Pensem que és la contribució més significativa que ha fet mai fins ara la intel·ligència artificial en l'avenç del coneixement científic", ha manifestat el fundador de DeepMind, Damis Hassabis.
Fer servir la intel·ligència artificial, amb la capacitat de predir per ordinador la forma d'una proteïna a partir de la seqüència dels aminoàcids que la formen, permet que no s'hagi de determinar de forma experimental, amb tècniques laborioses i costoses.
La previsió és que, en els pròxims mesos, la base arribi a tenir 100 milions d'entrades.
El sistsema AlphaFold ja es va servir en camps científics com l'estudi del SARS-CoV-2, la resistència als antibiòtics o el reciclatge del plàstic.
- ARXIVAT A:
- CiènciaRecerca científicaSalut