Façana de la Ciutat de la Justícia de Barcelona
Façana de la Ciutat de la Justícia de Barcelona

Nova llei d'eficiència judicial: ja és obligatori fer mediació abans de presentar una demanda

La nova llei suposa la transformació més profunda dels jutjats dels últims 40 anys
Roger Rovira Actualitzat
TEMA:
Judicial

La nova llei d'eficiència judicial que es comença a implementar avui suposa canvis importants que afectaran els ciutadans a l'hora de presentar una demanda. A partir d'avui, serà imprescindible que prèviament les parts intentin arribar a un acord per evitar anar a judici, i acreditar-ho si no s'aconsegueix.

Aquesta primera fase de la llei afecta només casos civils i mercantils, com per exemple una reclamació per impagament o disputes entre comunitats de veïns o socis d'una empresa. Així ho explica per a TV3 el magistrat del jutjat mercantil 10 de Barcelona i membre de la junta de govern del TSJC, Ignasi Fernández de Senespleda.

"Allò a què les parts estan disposades a renunciar és una solució més duradora que la que t'imposa un tercer. No tots els problemes s'han de resoldre amb la sentència d'un jutge, però si s'ha d'arribar a fer un judici, doncs es fa."

 

Ciutat de la Justícia

Prèviament, doncs, s'haurà de fer mediació, la conciliació davant notari o una negociació entre advocats, mecanismes judicials que estaran a l'abast de tothom, també de les persones amb dret a justícia gratuïta.

Per això, el Departament de Justícia i l'Advocacia Catalana van firmar un acord ahir per fer un reforç econòmic d'1,1 milions d'euros per al torn d'ofici, com explica el conseller de Justícia, Ramon Espadaler:

"Ningú no hi accedirà en desigualtat de condicions. Posem finançament per tal que la gent que vagi al torn d'ofici també pugui sufragar des del torn d'ofici les despeses de mediació."


Advocats i procuradors veuen amb neguit la nova llei

A les portes de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, els jutjats amb més volum de feina de tot Catalunya, és fàcil trobar advocats i procuradors que tenen dubtes sobre com hauran de fer aquesta mediació. Això ha provocat una allau de noves demandes els últims dies per saltar-se aquest pas, al voltant de 7.000 diàries de mitjana a Barcelona.

Els dubtes dels advocats se centren en: com s'haurà d'acreditar que s'ha intentat mediar? O què passa quan l'altra part demandada ha donat una adreça errònia i no s'hi pot contactar? En aquest cas, es podrà posar la demanda?


Judicis més ràpids, mesures contra el col·lapse judicial

Altres canvis processals que entren en vigor avui i que afecten l'àmbit civil i mercantil tenen relació amb els casos de judicis pendents per reclamacions a companyies aèries per incidències en vols, retards o pèrdua de maletes. La llei preveu que es puguin fer judicis ràpids en què el jutge doni la sentència de veu en casos de poca complexitat. 

L'objectiu de la llei és alleugerir el col·lapse de la justícia. Dos exemples: els jutjats mercantils de Barcelona tenen una càrrega de feina superior al 420%, i els de primera instància, de prop del 200%.

 

Altres canvis de la llei d'eficiència judicial

A partir del juliol, els canvis al jutjat començaran a ser organitzatius, amb la desaparició del jutjat tal com l'entenem ara. Els jutjats passaran a ser un tribunal d'instància, un òrgan que aglutinarà tots els funcionaris d'una mateixa jurisdicció, que treballaran per a tots els jutges que portin els casos d'aquella àrea.

Uns canvis que primer s'aplicaran a jutjats més petits, com els de Sant Boi, Igualada i Puigcerdà, entre d'altres, i a finals d'any, als jutjats de Barcelona.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut