El suposat nou líder de Hezbollah, Hashem Safieddine, objectiu del nou atac d'Israel a Beirut
- TEMA:
- Pròxim Orient
Columnes de fum ben visibles sobre Beirut, aquest matí, després d'una nova onada de bombardejos israelians en les primeres hores del dia. Fonts israelianes apunten que l'objectiu dels atacs era l'home més ben posicionat per liderar Hezbollah, Hashem Safieddine.
Els atacs han afectat diversos barris del sud de la capital libanesa, on han causat la caiguda de diversos edificis, entre els quals una comissaria de policia i un supermercat, segons ha informat l'Agència Nacional de Notícies libanesa (NNA).
La majoria dels bombardejos s'han centrat en Dahieh, bastió de Hezbollah. Segons el diari israelià Haaretz, entre els objectius hi hauria un búnquer utilitzat per alts comandaments de la milícia xiïta. Alguns projectils han caigut a prop de l'aeroport de Beirut.
Aquests atacs se sumen als 17 atacs israelians que s'han registrat les 24 hores anteriors, que han castigat el cor de la capital libanesa. Per ara, se sap que nou persones han mort pel bombardeig d'un centre sanitari vinculat a Hezbollah. En un any, la xifra de libanesos morts per atacs d'Israel supera els 2.000, segons el govern.
Per la seva banda, Israel manté que està fent bombardejos "selectius" sobre objectius militars de Hezbollah. Concretament, ha anunciat que ha fet diana sobre la seu d'Intel·ligència de la milícia xiïta.
Fins ara, l'exèrcit libanès s'havia mantingut al marge dels combats entre l'exèrcit d'Israel i la milícia xiïta, però aquest dijous ha atacat tropes israelianes després de la mort de dos soldats libanesos.
Des dels Estats Units, el portaveu del Departament d'Estat, Matthew Miller, ha refermat el "compromís amb la defensa d'Israel", mentre el president, Joe Biden, admet converses amb Israel sobre la represàlia contra l'Iran, que podria passar per bombardejar instal·lacions petrolieres.
Nous avisos d'evacuació
Aquest divendres al matí, els habitants de més de 20 localitats del sud del Líban han rebut avisos d'evacuació immediata enviats per les Forces de Defensa d'Israel.
L'exèrcit israelià manté la invasió terrestre d'aquesta àrea del país, destinada, segons Israel, a permetre el retorn a casa d'uns 60.000 israelians residents a prop de la frontera libanesa, desplaçats interns que van haver de fugir a causa dels bombardejos de Hezbollah.
Tallada la ruta del Líban cap a Síria
Un altre bombardeig israelià, que no se sap que hagi causat morts ni ferits, ha bloquejat la ruta per la qual més de 300.000 persones han fugit del Líban aquests últims dies cap a Síria, segons dades del govern libanès.
"Avions de combat enemics han fet un atac a la zona de Masnaa i han tallat la carretera internacional entre el Líban i Síria", segons ha informat l'NNA.
En declaracions a AFP, Ali Hamieh, ministre de Transports libanès, ha remarcat que la carretera porta fins "al principal punt de pas humanitari per a milers de libanesos cap a Síria". Les bombes israelianes hi han causat un cràter de quatre metres de diàmetre, ha afegit Hamieh en declaracions a Reuters.
Israel acusa Hezbollah d'utilitzar la carretera, situada a la vall de la Bekaa, per transportar armes des de Síria.
La destrucció de la carretera per part d'Israel no ha impedit que algunes persones mirin, igualment, d'arribar a Síria de l'única manera possible: "Hem vist algunes persones caminant, desesperades per fugir del Líban; caminaven a través de la carretera destruïda", ha explicat Rula Amin, de l'ACNUR, l'agència de les Nacions Unides per als Refugiats.
Des de Ginebra, on ha comparegut en roda de premsa, Amin també ha informat que "la majoria dels prop de 900 refugis col·lectius establerts pel govern al Líban ja no tenen més capacitat" d'acollida i ha demanat que alguns hotels s'obrin als desplaçats.
"La gent està dormint en parcs, al carrer, a la platja", ha afegit Mathieu Luciano, de l'oficina libanesa de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).
Luciano també ha expressat la seva preocupació per la situació de milers de treballadores domèstiques, procedents, moltes, d'Egipte, el Sudan i Sri Lanka, que arran de l'èxode causat pels bombardejos han quedat "abandonades" per la gent per a qui treballaven i que ara tenen "opcions molt limitades" de trobar un sostre.
Qui és Hashem Safieddine
Hashem Safieddine, una figura destacada dins de Hezbollah, és cosí matern de Hassan Nasrallah i, com el difunt líder de l'organització xiïta, fa servir el turbant negre, o sayyid, que indica que és descendent del profeta Mahoma. Té 60 anys i manté forts lligams amb l'Iran, on va fer els estudis religiosos.
Safieddine seria un dels pocs alts comandaments de Hezbollah que hauria sobreviscut als atacs recents d'Israel contra la cúpula de l'organització. Algunes fonts assenyalen que actualment és el cap del consell executiu i supervisa els afers polítics de la milícia xiïta. També forma part del consell de la Jihad, que gestiona les operacions militars.
Safieddine està casat amb Zeinab Soleimani, la filla del poderós general iranià Qasem Soleimani, mort el 2020 en un bombardeig dels Estats Units a l'Iraq.
L'octubre del 2008, Safieddine va ser triat per succeir Nasrallah a l'assemblea general de Hezbollah, una designació que comptava amb el beneplàcit de l'Iran.
El Departament d'Estat dels Estats Units el va afegir a la llista de terroristes mundials destacats per la importància del seu paper en les operacions de Hezbollah i pel seu protagonisme en la planificació d'atacs contra objectius israelians i occidentals.
- ARXIVAT A:
- Estats Units Pròxim Orient Líban Israel Cisjordània