Cas Helena Jubany: llibertat amb càrrecs i mesures cautelars per a l'únic sospitós
Xavier Jiménez, a qui una prova cal·ligràfica identifica com a autor dels anònims que va rebre la bibliotecària abans de morir, només ha respost les preguntes del seu advocat
El jutjat de Sabadell ha retirat el passaport a Xavier Jiménez, l'únic investigat que queda del cas Jubany. També li prohibeix sortir de l'estat espanyol i l'obliga a comparèixer mensualment al jutjat. L'home ha quedat en llibertat amb càrrecs, que es concretaran els pròxims dies. Per contra, la justícia ha denegat empresonar-lo provisionalment, com demanava la família.
Jiménez va estar a punt d'esquivar la justícia, però aquest divendres estava citat a declarar per l'assassinat de la bibliotecària Helena Jubany el 2001. El sospitós va passar de testimoni a investigat quan faltaven poques hores perquè prescrivís el delicte.
Es tracta d'un company de la víctima a la Unió Excursionista de Sabadell i va ser un informe cal·ligràfic el que el va vincular amb el crim, ara fa un mes. En concret, l'identifica com a autor dels anònims que va rebre Helena Jubany poques setmanes abans de ser assassinada.
Jiménez s'ha negat a respondre el jutge, el fiscal i l'acusació particular i només ha respost les preguntes de la seva defensa. Segons ha explicat l'advocat de la família Jubany, Benet Salellas, "s'ha limitat a seguir un petit guió que li havia preparat el seu advocat".
Així, assegura, "ha intentat mantenir l'exclusió de la seva relació amb els fets i moltes de les contradiccions que hem anat acumulant no han pogut ser objecte de controvèrsia".
En tot cas, en la seva resolució, el jutge diu que hi ha "indicis suficients que permeten afirmar" que Jiménez "va participar de forma activa en la comissió del delicte d'assassinat."
Sobre la declaració del sospitós, afegeix que "el Sr. Jiménez ha manifestat que va intentar un acostament amb l'objectiu de quedar ells dos --s'entén amb Helena Jubany--, que va ser rebutjat i que, des de llavors, es produeixen un alunyament entre ells."
L'acusació particular havia demanat presó provisional per a Jiménez, entenent que la imputació d'un delicte d'assassinat "comporta un risc de fugida i destrucció de proves".
La Fiscalia, per la seva banda, reclamava mesures cautelars com la retirada del passaport, que se li prohibís sortir de territori espanyol i la compareixença periòdica als jutjats. Això és el que ha decretat el jutge.
La família també ha demanat al jutge que autoritzi noves diligències, com la cerca de restes biològiques a la roba d'Helena Jubany. Aquesta decisió, però, la prendrà en les properes setmanes.
Joan Jubany: "Va ser un feminicidi"
Per tant, no s'han complert les expectatives de la família. El germà de la víctima, Joan Jubany, ha explicat a El Matí de Catalunya Ràdio que confiava que Xavier Jiménez expliqués "tot el que sap del cas". Això seria, assegura, un pas endavant per a ells, després de "tantes patacades".
"El primer jutge instructor va fer un paper nefast, va actuar empès per la misogínia, amb un comportament masclista. I va posar obstacles que la investigació tirés endavant i arribés a bon port: saber que l'assassinat d'Helena Jubany va ser un feminicidi."
Diu Joan Jubany que els qui van assassinar la seva germana són homes "que estan identificats i localitzats" i que totes les proves apunten cap a ells i només cal una investigació profunda per aclarir els fets.
Han passat dues dècades
El titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ha cridat a declarar Jiménez en constatar una presumpta connexió entre un correu electrònic extret del disc dur de l'ordinador de la bibliotecària, que va aportar l'acusació particular, i els anònims.
Els dos que va rebre poc abans de morir sempre anaven acompanyats amb begudes adulterades amb somnífers. El jutge creu que Xavier Jiménez n'hauria redactat o dictat el contingut, almenys del segon.
A Helena Jubany la van trobar el 2 de desembre del 2001 després de ser llançada inconscient, però viva, per un celobert des del terrat d'un edifici de Sabadell, nua, drogada i amb el cos ple de cremades.
La causa va quedar arxivada el 2005 per primera vegada, després que cap de les tres persones detingudes va arribar a ser jutjada. La investigació es va intentar reprendre set anys després, l'any 2013, però tornar al calaix el 2020. Tot plegat es recollia en dos capítols del programa "Crims" de TV3.
- ARXIVAT A:
- Helena JubanyJudicialPolicial