Nova protesta multitudinària a Xile, quinze dies després de l'esclat del malestar
- TEMA:
- Xile
Desenes de milers de persones han tornat a sortir al carrer, aquest divendres, a Santiago de Xile i altres localitats, per expressar el seu rebuig al govern presidit per Sebastián Piñera.
Els xilens també han sortit al carrer, per exemple, a Valparaíso i Concepción, dues de les principals ciutats del país, i Punta Arenas, a l'extrem sud.
Les protestes, que van començar arran de l'anunci de la pujada del preu del metro de la capital xilena, no han parat de créixer, malgrat que Piñera es va fer enrere al cap d'uns dies i aquesta setmana ha destituït vuit ministres i ha proposat debatre una agenda social.
Manifestant amb la bandera xilena a la ciutat de Concepción (Reuters)
Els manifestants, però, no només demanen tot un seguit de millores en diversos àmbits com les pensions, la sanitat o l'educació, sinó també, a aquestes alçades, la dimissió de Piñera.
També que el transport, l'electricitat i determinats béns de consum siguin més assequibles.
L'anunci de la pujada del preu del metro va ser, de fet, el detonant d'un descontentament social creixent, i les protestes que va desencadenar mostren la voluntat de molts xilens de canvi polític i de lluita efectiva contra les desigualtats socials.
Cada vegada més, de fet, els manifestants demanen una assemblea constituent en què la ciutadania hi pugui dir la seva sense la intervenció dels polítics i les institucions oficials.
"La marxa més gran de totes"
La manifestació d'aquest divendres, que s'ha fet sota el lema "La marxa més gran de totes", no ha aconseguit igualar la participació de divendres de la setmana passada, que es va xifrar oficialment en 1,2 milions de persones i diverses veus la consideren la més gran de la història de Xile.
Fonts oficials asseguren que a la manifestació de l'1 de novembre, que ha coincidit amb el cap de setmana llarg de la festivitat de Tots Sants, hi han participat 20.000 persones.
La plaça Baquedano, a tocar de la d'Itàlia, al centre de Santiago de Xile, plena de manifestants al capvespre (Reuters/Iván Alvarado)
Els manifestants han rebutjat aquesta xifra, en considerar que la real és molt més alta. La protesta, en qualsevol cas, ha estat multitudinària una vegada més.
I també, essencialment, pacífica, tret dels enfrontaments d'un grup reduït amb les forces especials de la policia, que han respost amb canons d'aigua, gasos lacrimògens i bales de goma a la cèntrica plaça Itàlia, que s'ha tornat a omplir de manifestants pacífics un cop dissolts els violents.
A la manifestació majoritària cal sumar-hi la marxa de milers de dones, vestides de dol i amb clavells blancs a la mà, que ha recorregut els carrers del centre de Santiago fins a la seu del govern.
Protestes pacífiques
Inicialment violentes, les protestes s'han anat tornant pacífiques. Els aldarulls i saquejos que van acompanyar l'esclat de les protestes han donat pas a manifestacions que transcorren sense incidents, més enllà de casos aïllats.
Imatge de la manifestació a la ciutat de Concepción, al centre de Xile (Reuters)
Es dona la circumstància que les manifestacions no estan convocades per cap líder visible, sinó que són fruit d'una organització social que comença als barris i les entitats ciutadanes.
Banderes de Xile i maputxe conviuen amb les pancartes reivindicatives a les protestes (Reuters/Jorge Silva)
Al costat de les pancartes reivindicatives i de la bandera xilena, a les manifestacions, des del principi, s'hi han vist també banderes maputxe, representatives d'aquesta comunitat indígena.
Més de 20 morts i 4.200 detinguts
L'Institut Nacional de Drets Humans de Xile (INDH) ha denunciat que en els primers quinze dies de protestes hi ha hagut detencions irregulars i agressions sexuals i violència contra detinguts.
Segons l'INDH s'han fet 4.271 detencions, hi ha 1.305 ferits, més de la meitat dels quals per algun tipus de projectil (incloent-hi bales de goma i bales d'armes de foc).
La xifra de víctimes mortals oscil·la entre els 20 morts, comptabilitzats pel govern, i els 23 morts, comptabilitzats per la Fiscalia.
Suspeses les cimeres APEC i COP25
La situació a Xile ha portat a la suspensió de la cimera de líders del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC), que encara no té nova seu, i de la cimera COP25 de Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que finalment es farà a Madrid.
El canvi de seu de la cimera del clima ha portat l'activista sueca Greta Thunberg a demanar ajuda per travessar l'Atlàntic.
- ARXIVAT A:
- Xile