El Pacte pel Referèndum continua a pesar de la dissolució del comitè executiu
El Pacte Nacional pel Referèndum s'ha tornat a reunir aquest dimarts a la tarda al Parlament, aquesta vegada per compartir amb les entitats i els partits que en formen part les converses d'última hora, després del "no" de Rajoy a pactar el referèndum.
En el plenari més gran del Pacte, amb gairebé cent persones, al principi de la reunió, Joan Ignasi Elena, president del comitè executiu que ha gestionat l'acció del Pacte des del desembre, ha anunciat que aquest organisme es dissol.
Els membres d'aquest comitè han pres aquesta decisió perquè consideren que l'encàrrec que van rebre al desembre ja s'ha complert. A pesar d'aquesta dissolució, però, es preveu que el Pacte com a tal continuï, com a espai de debat del sobiranisme.
♦ Recullen més de mig milió de firmes per al Pacte Nacional pel Referèndum
"Pacte Nacional per la Democràcia"
Durant la reunió, el diputat de la CUP Benet Salellas també ha defensat mantenir el Pacte, però reformulant-lo perquè es converteixi en "un espai ciutadà més que com a coordinador de partits polítics". Segons ha assegurat Salellas, hi ha "una minoria" que voldria que el Pacte servís de "prolongació del processisme", i ha reclamat que serveixi per impulsar un "debat nacional sobre el sí i el no a la independència". En aquest sentit, ha proposat que sigui el Pacte Nacional per la Democràcia:
"S'ha intentat l'impossible, el referèndum pactat. Ara anem als possibles, el referèndum sense adjectius. Donem forma al referèndum, posem-li data i pregunta, posem-nos a treballar ja."
Per la seva banda, els diputats de Catalunya Sí que es Pot Albano Dante Fachín i Joan Josep Nuet també han reclamat que el pacte es mantingui com a "plataforma de debat" i que serveixi com a "escut" contra els atacs de Madrid en contra del referèndum. Tots dos han destacat que aquest Pacte representa el 80% de la població catalana i per això l'han reivindicat com l'espai més transversal i unitari i que serà una "eina imprescindible" per donar resposta a la pujada de to del govern del PP en els pròxims mesos.
Puigdemont també vol mantenir viu el Pacte
Al final de la reunió, el president Carles Puigdemont ha agraït la feina feta als membres del comitè executiu, que, segons ha dit, s'ha cenyit fidelment a l'encàrrec que van rebre. També ha assegurat que el fet que hagi fracassat l'intent de pactar el referèndum amb el govern Rajoy no atenuarà l'acció del govern perquè els catalans puguin decidir el seu futur.
En resposta als representants dels sindicats, que han demanat que el govern no posi en risc els treballadors públics en l'organització del referèndum, Puigdemont n'ha garantit la protecció. També ha estat d'acord que val la pena mantenir l'espai i l'esperit del Pacte, i que es mantindrà a l'expectativa del que pugui passar, amb la intenció de tornar a convocar-lo si cal.
♦ L'1 o el 8 d'octubre, dates més probables per al referèndum
Domènech: "El Pacte és l'espai més transversal"
Després de la reunió del Pacte pel Referèndum, el líder d'En Comú Podem i de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, s'ha felicitat que s'hagi decidit mantenir aquest espai amb vida. Domènech ha reiterat que la seva força política aposta per un referèndum "efectiu i amb garanties", mentre que el que vol fer el govern "demana professió de fe".
També s'ha felicitat que s'hagi pogut fer una valoració de la feina feta pel Pacte, cosa que ha assegurat que no estava prevista, i ha reivindicat aquest espai com "el més transversal que agrupa la majoria del país":
"Les respostes que es puguin donar els pròxims mesos ens fan més forts com a catalans si surten d'una taula plural on hi participen moltes entitats, que no pas des d'una coalició de govern."
En qualsevol cas, la reunió del Pacte pel Referèndum pretén oferir una nova imatge de cohesió del catalanisme i de la societat civil al voltant del dret a decidir. Els portaveus insisteixen que ja han acabat la feina, que ara és l'hora dels polítics i que són aquests els que han de dir si és o no unilateral.
Els coordinadors del Pacte Nacional pel Referèndum no volen sentir a parlar de represàlies, ni de la por que –diuen des del PP– tenen els servidors públics. Esquerra assegura que el govern i el Parlament treballen per la cobertura legal de tots els funcionaris durant el referèndum.
Els membres del comitè executiu del Pacte, a més d'Elena, han estat Jaume Bosch i Francesc Pané, exdiputats d'ICV, Itziar González, exregidora de Ciutat Vella a Barcelona, Carme-Laura Gil, exconsellera d'Ensenyament, Carme Porta, exdiputada d'ERC, Maite Arqué, exalcaldessa de Badalona, i Francesc de Dalmases.
♦ Febrer - El Pacte Nacional pel Referèndum demanarà reunir-se amb el govern espanyol