El BCE decideix aquest dijous què fa amb els tipus d'interès
El BCE decideix aquest dijous què fa amb els tipus d'interès (Europa Press/Boris Roessler)

Nova reunió del BCE, que pot tornar a abaixar els tipus per reactivar l'economia europea

Si es confirma la baixada, seria la tercera d'aquest any

Jordi Martínez Pallejà

El Banc Central Europeu ha de decidir aquest dijous què fa amb els tipus d'interès, que al setembre va retallar fins al 3,5%. La majoria d'analistes ho té clar: toca una altra baixada, que probablement no serà l'última.

Una nova retallada dels tipus d'interès, que pot ser de 0,25 punts, estaria justificada sobretot per la caiguda de la inflació per sota del 2% (1,8%) per primer cop des del 2021 a l'eurozona.

L'altre argument de pes per abaratir el preu del diner és l'estancament de la principal economia de la zona euro, Alemanya, que afronta el segon any consecutiu immers en una recessió.

Una reducció dels costos de finançament podria impulsar les comandes, reactivar la producció industrial i fer revifar les exportacions, ja que uns tipus més baixos en teoria afebleixen l'euro, fet que abarateix els productes de cara a l'exterior.


Més baixades en les pròximes reunions

A grans trets, les dades econòmiques conegudes després de l'última reunió del BCE de setembre apunten a una activitat més feble no només a Alemanya, sinó també a la zona euro durant el quart trimestre i a començaments del 2025.

A més, la reculada dels preus de l'energia porta els experts a deduir que la inflació general es mantindria en el 2% de manera sostinguda l'any que ve.

Aquest escenari global podria empènyer el BCE a continuar abaixant els tipus en les reunions pròximes de desembre, gener i març fins a deixar-los en el 2% cap al mes de juny de l'any vinent.

Positiu per al consum i els hipotecats

L'euríbor, l'índex de referència per les hipoteques variables, actua com a indicador del camí que agafaran els tipus d'interès i ja fa just un any que es desinfla sense descans. El mes de setembre va tancar en el 2,93% i en taxa diària ha reculat fins al 2,74%.

Són bones notícies especialment per als que tenen contractades hipoteques variables, ja que veuran reduïda la quota quan els toqui revisar-la, i per als que s'endeuten per consumir, per fer reformes a casa o per comprar un cotxe, per exemple.

Però una baixada continuada de tipus també té els seus perjudicats: els estalviadors tradicionals, que veuen com el rendiment dels dipòsits i del deute públic, lletres i bons, perd atractiu.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central Europeu
Anar al contingut