Nova selectivitat: la coordinadora de les PAU respon dubtes sobre les proves

La coordinadora de les proves d'accés a la universitat (PAU) a Catalunya, Pilar Gómez, ha donat més detalls sobre com s'aplicaran els canvis de criteri als nous exàmens d'aquest curs

Els canvis en les proves d'accés a la universitat (PAU) aprovats pel Consell de Ministres al juny generen angoixa entre els alumnes i el professorat, que encara no han tingut accés als models dels nous exàmens per poder-los preparar amb temps.

La coordinadora de les PAU --l'anomenada selectivitat-- a Catalunya, Pilar Gómez, ha esclarit en una entrevista al 324 aquest diumenge algunes de les qüestions més sol·licitades pel col·lectiu estudiantil, que es va manifestar divendres.
 

Hi ha més temari aquest any?

"No canvia gens el contingut." Segons Gómez, el que canvia enguany és que la tipologia de les preguntes i que "no hi ha optativitat".

Els estudiants podien triar fins ara una part dels exercicis de cada examen que volien respondre, i per tant podien decidir no preparar-se certes parts del temari. Això deixarà de ser així.

"Si un examen s'estructura en tres exercicis, tots els estudiants faran aquells tres exercicis."

Això sí, la coordinadora de les PAU ha especificat que dins dels exercicis obligatoris hi podria haver una part on es pugui triar: "De tres preguntes en contestes dues; o fes aquesta activitat o fes aquesta altra."


Com funciona el canvi en la tipologia de les preguntes? 

La nova selectivitat s'ha basat en un "disseny competencial de les proves, on no només s'ha de portar après de memòria un tema".

Segons Pilar Gómez, els alumnes hauran de treballar competències com les de "relacionar, comparar i analitzar" per veure com "activen els seus coneixements davant d'un context.

En el cas d'història, segons l'exemple que va explicar un professor divendres, es podria situar l'estudiant en un episodi com la Setmana Tràgica i demanar-li que descrigui com actuaria si fos un obrer o una autoritat política.

Com s'avaluarà la correcció dels textos?

Un dels aspectes que guanyaran pes a les PAU del 2025 serà la capacitat d'expressar-se correctament a través de l'escriptura

Pilar Gómez ha expressat que "no es pot contestar un examen com si estiguéssim prenent un cafè amb els amics" i que "les matèries tenen un llenguatge específic que cal mostrar que es coneix".

 "No només és quants accents he posat malament o quants errors de sintaxi hi ha."

La coordinadora de les PAU explica que, a més de la correcció ortogràfica, es tindran en compte "la correcció gramatical, la correcció lèxica, la coherència, etc.".

La nova selectivitat tindrà més en compte aspectes com la coherència, la cohesió i el lèxic en els textos (3Cat)

El decret que marca els criteris per a les noves proves estableix que aquestes qüestions han de representar, com a mínim, el 10% de la nota.

Gómez ha explicat que, tot i que fins ara a Catalunya "no hi havia un límit", la previsió és que en el conjunt de les matèries aquest aspecte "no vagi més enllà del 10%".
 

Quan es publicaran els models del nou examen? 

Segons Pilar Gómez, les noves PAU no s'han publicat encara perquè s'estan fent reunions amb el professorat de les matèries avaluades després de les quals "hi pot haver algun tipus d'ajust, de millora, de cara als exàmens".

"Abans que acabi el mes d'octubre es publicarà al web l'estructura de l'examen, els criteris de correcció i un model d'examen."

La coordinadora de la selectivitat catalana explica que "de 35 matèries ja hem fet 28 reunions amb una assistència de 14.000 professors".

En aquestes trobades, diu Gómez, s'ha explicat al professorat "la tipologia de preguntes o quines són les qüestions que canvien", de manera que aquests les puguin traslladar a l'alumnat abans de la publicació oficial a internet abans d'acabar el mes.

Les PAU 2025 es faran els dies 11, 12 i 13 de juny a Catalunya, una setmana més tard que a la resta d'autonomies.

 

ARXIVAT A:
Educació UniversitatSelectivitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut