Els pagesos tallen tres hores l'AP-2 al Segrià: totes les protestes d'aquesta setmana
- TEMA:
- Agricultura
La protesta de la pagesia ha continuat aquest dilluns a Ponent amb una altra marxa lenta de tractors i talls en diferents carreteres del Segrià.
Cap a quarts d'onze, un grup de pagesos ha tallat a peu l'AP-2 a Soses. Primer els manifestants han bloquejat els dos carrils en sentit Saragossa; i una hora més tard també han tallat els dos carrils en sentit Barcelona.
Els pagesos han fet obertures intermitents per deixar passar cada cinc minuts alguns vehicles per un dels carrils.
Finalment, a dos quarts de dues del migdia, els Mossos -que hi han arribat amb diversos vehicles de la BRIMO- els han obligat a marxar i s'ha reobert la via en sentit Barcelona. Una hora més tard s'ha reobert la via en sentit Saragossa i només quedava tallada la sortida 5, pel pas de tractors.
També poc abans de les 9 del matí, una cinquantena de tractors han tallat l'A-2 a Soses en sentit Saragossa. Tot i que tenien permís fins a les 20.00, els agricultors i ramaders han aixecat el tall pocs minuts abans de les sis de la tarda.
Una trenta de tractors ha tallat també l'A-22 a Raimat, on comunica Lleida amb Osca, fins al vespre. Aquest bloqueig ha provocat retencions entre Lleida i Almacelles.
Una vintena de tractors, amb una cinquantena de pagesos del Pla d'Urgell i les Garrigues, han tallat l'N-240 a Torregrossa en tots dos sentits de la marxa i, alhora, una altra protesta ha tallat la C-14 a Ciutadilla, a l'Urgell.
Mig centenar de tractors de pagesos provinents de la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d'Ebre també s'han concentrat a Móra d'Ebre, des de quarts de nou del matí, i més tard han fet una marxa lenta a l'N-420.
Les protestes també han afectat la C-12 entre Móra la Nova i Garcia, a l'N-2 entre Soses i Alcarràs i a l'LP-7041 entre Seròs i Aitona, on han provocat retencions a les diferents vies.
A la tarda, uns 25 tractors s'han citat a la C-53 per seguir una marxa lenta que ha sortit d'Anglesola, s'ha dirigit a Tornabous i ha tornat, una altra vegada, a Anglesola.
De Plataforma 6F a Plataforma Pagesa
Des d'aquest dilluns, la Plataforma 6F, la convocant de totes les protestes de pagesos i ramaders a Catalunya i que va néixer al marge dels sindicats agraris, passarà a anomenar-se Plataforma Pagesa.
El motiu del canvi de nom és per desvincular-se de l'extrema dreta, que ha manipulat algunes de les mobilitzacions a escala espanyola.
A partir d'ara, la Plataforma Pagesa estarà formada per una plataforma mare i diverses plataformes territorials.
De moment, ja han creat grups de treball amb tècnics de tot Catalunya que busquen solucions al pagament d'ajuts, a la sequera i a l'excés de burocràcia.
Els agricultors i ramaders continuen decidits a fer sentir el malestar del sector amb més mobilitzacions, després de les protestes que van col·lapsar diverses carreteres i la ciutat de Barcelona, sobretot dimarts i dimecres de la setmana passada.
Després de portar els tractors fins a la capital catalana i de reunir-se amb el president Pere Aragonès, amb la presidenta del Parlament, Anna Erra, i altres diputats; la plataforma va advertir que es mantindria la lluita fins que es trobin solucions.
Aquest diumenge, coincidint amb l'operació tornada del cap de setmana, s'ha repetit la marxa lenta de tractors a les principals vies que connecten el Pirineu i l'àrea de Barcelona. I preveuen noves accions durant aquesta setmana.
Mercabarna i port de Tarragona, dimarts
Unió de Pagesos, el sindicat majoritari, ha convocat accions el dimarts 13 de febrer, contra les importacions de mercaderies que denuncien que fan competència deslleial als productes catalans. "De motius ens en sobren. La pagesia n'està farta", resa la convocatòria.
Hi ha tractorades convocades a l'entrada de Mercabarna a les nou del matí i al port de Tarragona a les deu i concentracions a les comarques de Girona.
El sindicat també participarà en una macroconcentració a Madrid el dimecres 21.
Les reivindicacions
Com han fet també a França, pagesos i ramaders estan disposats a encadenar dies de protestes per posar de manifest el seu malestar.
El sector agrari reclama suport pels costos desmesurats i els efectes de la sequera i que s'aturin els abusos de la cadena alimentària i es garanteixin preus justos i no per sota de cost.
Aquesta demanda també va lligada a la petició d'acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea.
La crisi de preus, la burocràcia o la falta de relleu generacional són alguns dels motius que expliquen que cada cop hi hagi menys pagesos a Catalunya. El 2015 hi havia més de 55.000 explotacions agràries i ara n'hi ha 46.300, un 16% menys.
Aquest dimecres hi ha prevista una reunió entre representants de la plataforma i del departament d'Acció Climàtica, amb tres punts clau sobre la taula: el pagament d'ajuts, el pla de la sequera i la burocràcia.
Les propostes que surtin d'aquest taula de treball s'hauran d'aprovar més endavant a la taula sectorial amb els sindicats.
Alguns transportistes també convoquen aturades
Els transportistes autònoms i de PIMES també han convocat una vaga indefinida. La Plataforma Nacional per la Defensa del Transport, l'associació que els agrupa, ha decidit unir-se a les reivindicacions dels pagesos i aturar completament la seva activitat a partir d'ara.
Aquesta associació, però, és minoritària i la convocatòria de vaga no ha estat secundada pel Comitè Nacional del Transport de Mercaderies, que és el majoritari al sector.
- ARXIVAT A:
- Agricultura Ramaderia