Escoles en vaga (CCMA)

Nova vaga de mestres i professors el 25 i el 26 de gener, coincidint amb la de metges

El sindicat majoritari a l'educació, la Ustec, considera que el departament no fa prou per revertir les retallades i per això convoca 120.000 docents a una aturada de dos dies
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Després d'un primer trimestre sense vagues a l'educació, 120.000 docents tornen a estar cridats a la vaga els dies 25 i 26 de gener, coincidint amb la ja convocada pels metges per als mateixos dies.

A diferència de la vaga prevista a l'inici de curs, no és una vaga unitària dels set sindicats majoritaris del sector, sinó de la Ustec. També s'hi ha sumat la CGT.

La portaveu d'Ustec, Iolanda Segura, ha reconegut que han fet coincidir expressament la seva protesta amb la jornada de vaga a la sanitat perquè considera que les seves reinvindicacions van més enllà de l'ensenyament i són "un tema de línia política". En concret, reivindiquen que tots dos sectors "siguin prioritaris en els pressupostos i les polítiques públiques":

"Són els dos sectors públics més afectats per les retallades i dos pilars bàsics de la societat, on els governs haurien d'invertir més recursos."

 

Menys hores lectives i millores salarials 

Des del sindicat reclamen la reducció de dues hores lectives als més grans de 55 anys, que s'equiparin les condicions laborals dels professors tècnics d'FP, un pacte d'estabilitat per als interins i que es recuperi el primer complement salarial als sis anys, per compensar la infació.

El Departament ha calendaritzat per al 2024 el complement salarial i reduir l'hora lectiva per als majors de 55 anys. Per a l'equiparació del professorat de formació professional, que depèn de la llei estatal de l'FP, tenen temps per aplicar-lo fins al 2026.

Les escoles s'han hagut de reorganitzar a mig curs per incorporar els nous docents al gener (CCMA)

Els nous docents s'incorporen al gener

El curs va començar sense vagues després de l'acord per contractar més de 3.500 docents per reduir l'hora lectiva tant a primària com a secundària a partir del gener. 

Al setembre els sindicats van desconvocar la vaga prevista per a l'inici de curs, després d'arribar a un acord amb el Departament d'Educació.

Amb aquest augment, les plantilles deixaran de fer una hora lectiva setmanal al gener per dedicar-se a tasques de coordinació. Els docents faran 23 hores lectives a primària i 18 a secundària.

Es tractava d'una línia vermella que va mantenir encallades les negociacions durant mesos. L'acord va ser unànime dels set sindicats docents --Ustec, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària, UGT, CGT, i USOC--, amb el compromís que durant el primer trimestre, fins al 31 de desembre, es continués negociant la resta de reivindicacions.

El curs passat hi va haver nou jornades de vaga. A diferència de les convocatòries anteriors, aquesta només és de la Ustec. La CGT farà una consulta als afiliats per saber si se sumen a la vaga. La Intersindical també farà una assemblea per decidir què fan.

Des del departament d'Educació confien arribar a un acord i asseguren que ara hi ha un clima de diàleg que afavoreix les negociacions, segons ha explicat la directora general de Professorat, Dolors Collell:

"Des de l'inici de curs no hem parat avançar, no hem parat de negociar, d'acordar, d'escoltar-nos i així volem continuar."
 

Collell creu que la ciutadania "no entendrà" aquesta nova vaga i lamenta que s'hagi anunciat quan s'estan a punt d'assolir "nous acords".

 

ARXIVAT A:
Educació
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut