L'estació de taxis de la T1 al Prat buida i imatge de la protesta a Madrid
Barcelona

Nova vaga del taxi: parades buides i manifestació multitudinària a Madrid

El sector protesta contra l'arribada de noves llicències de vehicle amb conductor professional i contra la "competència deslleial" d'Uber o Cabify

RedaccióActualitzat

Els taxistes de tot l'estat s'han aturat de forma massiva aquest dimecres. La vagade 24 hores a Barcelona i Madrid, ha començat de mitjanit i ha deixat els carrers sense taxis.

Les parades de la Terminal 1 de l'Aeroport del Prat, la de plaça Catalunya o la de l'Estació de Sants, per exemple, han quedat pràcticament buides. Només s'hi han pogut trobar els vehicles destinats a serveis socials, que traslladen les peticions hospitalàries urgents, persones grans, dones embarassades, persones amb nens petits o bé amb mobilitat reduïda.

Multitudinària manifestació a Madrid

Milers de taxistes de tot Espanya s'han mobilitzat a Madrid en una una manifestació en protesta per l'increment de llicències per a les empreses de vehicles de lloguer amb conductor. Uns dos-cents han sortit de matinada de Catalunya per participar-hi.

La marxa convocada per les principals associacions del sector ha sortit de l'estació d'Atocha i s'ha dirigit pel passeig de Recoletos en direcció al Congrés dels Diputats on volien fer arribar les seves demandes. També han fet una asseguda a la plaça Cánovas del Castillo, on hi ha la font de Neptú, molt a prop del Congrés. Allà s'han trobat un fort cordó policial i les forces antidisturbis, amb les quals s'han viscut minuts de tensió.

Els representants del taxi s'han reunit amb diversos grups parlamentaris, però la trobada ha acabat sense solucions i ara el sector amenaça amb vagues indefinides.

En la protesta s'hi han pogut sentir consignes com "El taxi unit mai serà vençut", "Rajoy, escolta, el taxi està en lluita" o "Si això no s'arregla, guerra, guerra, guerra".
 

 

La marxa ha dificultat, i molt, la mobilitat per la capital espanyola. Els convocants han xifrat en 20.000 els assistents a la protesta, mentre que la delegació del govern parla de 4.000. 

Reclamen que es compleixi la llei

Les principals patronals del gremi exigeixen que es compleixi la proporció de trenta llicències de taxi per una de cotxe de lloguer que marca la llei. Però actualment la proporció ja és de la meitat. I a Catalunya hi ha 3.000 llicències més pendents d'una resolució judicial.

Magno Castillo, d'Elite Sabadell, assegura, però, que s'està superant el que estableix la llei sobre les llicències VTC (de vehicle amb conductor professional).

"S'estan entregant una quantitat de llicències VTC que excedeix el que marca la llei, que excedeix el barem d'1/30, d'una llicència VTC per cada 30 taxis, i, a sobre, amb un reglament que no és gens just amb nosaltres."

Denuncien, a més, pràctiques especulatives amb aquestes concessions. Segons l'Àrea Social d'Elite, els permisos administratius es compren per uns 30 euros i es venen per més de 60.000.

"Això consisteix en multinacionals que volen fer un servei paral·lel al taxi, però que alhora estan especulant amb els permisos de les VTC. Estan comprant per 30 euros el permís administratiu i l'estan venent per 60.000 euros més IVA."

 

El sector, en peu de guerra

Un dels últims fets que han agreujat el conflicte ha estat la doble sentència del Tribunal Suprem, que ha dictat la concessió d'un total de 80 autoritzacions VTC que havien estat denegades l'any 2014 per la Comunitat de Madrid.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, diu que el govern no pot fer "absolutament res" davant les llicències de vehicles de lloguer amb conductor, que s'estan concedint per sentències judicials. Són llicències que es van recórrer abans que es regulés la llei 1/30, i remarca que no se'n donen de noves.

Amb tot, ha mantingut oberta la porta al diàleg amb els taxistes. De fet, per intentar calmar els ànims del gremi, està treballant en un nou reial decret llei que reguli l'activitat VTC, una norma que podria veure la llum a finals d'any.

Els taxistes, però, qualifiquen el contingut de les mesures d'insuficient. Tant que aquest dimecres fan la setena mobilització massiva d'aquest any per exigir més control de les llicències VTC.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut