Nova via contra la resistència als antibiòtics: la IA en troba un milió de potencials a la natura
Purificació Barceló
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarc- TEMA:
- Salut
Investigadors de les universitats de Pensilvània (Estats Units) i Queensland (Austràlia) han trobat gairebé un milió de molècules que podrien actuar com a potencials antibiòtics d'última generació, entre les quals n'hi ha una setantena que són actives davant de 63 patògens diferents que, de moment, són resistents als antibiòtics.
Aquests científics han utilitzat tècniques d'intel·ligència artificial i d'aprenentatge automàtic per analitzar una gran diversitat del món microbià.
Del mar fins als budells
Per arribar a identificar un ventall tan ampli de potencials nous antibiòtics, els investigadors han estudiat una col·lecció de genomes que, junts, apleguen la composició genètica de més d'un milió d'organismes de la natura provinents de tot el món, inclosos els ambients marins i del sòl o els budells humans i animals.
Així ho ha explicat a Catalunya Ràdio César de la Fuente, de la Universitat de Pensilvània, un dels responsables de la recerca:
"Aquests microbis venen de tots els llocs més recòndits de la Terra que et puguis imaginar. Hem explorat amb intel·ligència artificial moltíssima de la matèria obscura microbiana del nostre món."
Això els ha permès identificar gairebé un milió de fragments de proteïnes antimicrobianes que serien prometedors perquè poden matar o inhibir el creixement d'infeccions, com ara meningitis, pneumònies, sèpsies i infeccions del tracte urinari.
Més enllà dels fruits obtinguts al laboratori, durant la investigació algunes d'aquestes molècules van demostrar que també podien combatre infeccions resistents en ratolins.
Resultats esperançadors en temps rècord
Conclusions a banda, els autors d'aquesta recerca també estan especialment satisfets i sorpresos per l'acceleració en l'obtenció dels resultats pel fet d'haver utilitzat les noves tecnologies. Una reducció molt notable del temps de recerca, segons destaca De la Fuente:
"Amb mètodes tradicionals, potser trigues cinc o sis anys a descobrir un o dos candidats a ser nous antibiòtics. Aquí, amb la IA, hem aconseguit trobar-ne gairebé un milió en qüestió d'hores. És un pas sense precedents en el món científic."
La recerca, publicada a la revista Cell, és l'estudi més ampli fet fins ara de com el conjunt de microorganismes de la natura poden ser una possible font de nous antibiòtics.
Ara, la intenció dels investigadors és "inundar", diuen, la fase preclínica amb moltíssimes d'aquestes molècules perquè algunes vagin superant els diversos passos necessaris que els permetin acabar-se convertint en medicaments antibiòtics i, com subratlla De la Fuente, "salvar vides".
- ARXIVAT A:
- Salut Recerca científica Ciència