El govern de Nova Zelanda ha fet investigar els abusos per evitar que no torni a passar (Reuters/Praveen Menon)
Wellington

Nova Zelanda admet abusos sexuals a 250.000 menors i maoris sota la seva tutela

Els abusos es van cometre a institucions públiques que tenien a càrrec les víctimes, infants i persones vulnerables de comunitats marginades

Yasmin Córdoba Schwaneberg

Un informe preliminar de la Comissió Reial ha revelat l'abús de 250.000 menors i persones vulnerables a institucions públiques i religioses de Nova Zelanda durant cinc dècades a partir dels anys 50.

Les víctimes van ser principalment menors i adults vulnerables, majoritàriament maoris i gent de les illes del Pacífic, que van patir abusos sexuals, físics i psicològics mentre estaven custodiats per l'estat.

Molts dels nens i nenes que van ser abusats provenen de comunitats marginades, segons destaca l'informe, que va encarregar el 2018 la primera ministra, Jacinda Ardern, amb l'objectiu que el país "no torni a cometre els mateixos errors".

"Déu ho resoldrà"

L'informe de la Comissió Reial ha entrevistat 50 supervivents, molts van patir tant abusos sexuals com físics que els han deixat seqüeles per a tota la vida, com en Mark, ara de 71 anys:

"En aquella ocasió vaig ser violat pel capellà. Tenia una habitació en un racó de la sagristia. Em va dir que havia de netejar el meu cos després de ser violat i que tanqués la boca perquè Déu ho resoldria."


L'informe deixa comprovat com un abús donava pas a d'altres, com ha explicat en John, un maori de 53 anys, que assegura que els delictes eren encoberts amb exàmens mèdics:

"Em sentia humiliat perquè ens despullaven completament. Ens examinaven per malalties de transmissió sexual, cercaven drogues en llocs privats. Tenia només 12 o 13 anys."


L'informe destaca que el racisme i la discriminació van ser determinants en els casos d'abusos físics, emocionals, psicològics, mèdics, educatius, espirituals i de negligència cultural. A més, les víctimes estaven sota la tutela de les institucions precisament perquè es va valorar que vivien en habitatges "no adequats".

El testimoni de la Saha, de 49 anys, narra com la van dur a una església i li van fer tocaments per treure-li "els esperits maoris".

"Encara que les nostres llars poguessin ser dolentes, molts van quedar en pitjors condicions."

 

A més, tal com apunta l'informe, moltes de les víctimes no ho van poder denunciar perquè eren discapacitats de les illes del Pacífic, amb un domini de l'anglès molt limitat.

La Comissió Reial, creada per afers greus d'interès públic, entregarà les seves recomanacions a finals del 2023.

 

L'exemple australià

A Austràlia, el país veí, el primer ministre, Scott Morrison, va demanar disculpes el 2018 a les víctimes d'institucions australianes després d'un informe semblant fet també per una Comissió Reial, que durant l'any anterior va estudiar els casos. Es van rebre denúncies de 4.500 persones sobre presumptes abusos per part de 1.880 religiosos i sacerdots entre els anys 1980 i 2015.

Per combatre l'abús de menors, la comissió australiana va recomanar a l'església catòlica que aixequés el secret de confessió en casos de pederàstia i eliminés el celibat.

 

 

ARXIVAT A:
MenorsPederàstia Agressió sexual
Anar al contingut