Nova Zelanda anuncia que no té cap cas actiu de Covid-19 i aixeca les restriccions
En total, n'ha tingut 1.504 casos amb 22 morts, i fa l'anunci el dia que el món supera els set milions de casos
Nova Zelanda s'ha declarat lliure de casos de Covid-19 i a la mitjanit de dilluns aixecarà totes les restriccions, tret dels controls fronterers, segons ha anunciat la primera ministra, Jacinda Ardern.
L'últim cas detectat corresponia a una dona d'uns cinquanta anys, que durant 48 hores ha donat negatiu en els tests. Això ha dut a afirmar que en aquests moments no hi ha cap cas actiu de la malaltia a Nova Zelanda.
Hi ha molt pocs països que s'hagin declarat lliures de Covid-19. El primer de fer-ho van ser les illes Féroe, que pertanyen a Dinamarca, el 9 de maig. El primer país independent que es va declarar lliure de la malaltia va ser Montenegro, el 25 de maig. Fiji el va seguir el 5 de juny.
Eritrea, Timor-Leste, Papua i el Vaticà també declaren tenir zero casos actius. El mateix passa a l'illa de Man i a diverses petites illes i estats del Pacífic i del Carib.
En una conferència de premsa, Ardern va afirmar que "estem preparats" i va recalcar que tots els habitants de Nova Zelanda, el que anomena "un equip de cinc milions", s'havien unit d'una manera sense precedents per fer front al virus:
"Els nostres resultats col·lectius parlen per si mateixos. Per això era el sacrifici del nostre equip de cinc milions: mantenir l'altre segur i aconseguir que l'altre es trobés bé".
El primer cas, detectat a finals de febrer
El primer cas de Covid-19 a Nova Zelanda es va detector el 28 de febrer. Es tractava d'un home que havia viatjat a l'Iran ihavia tornat via Bali i Indonèsia.
Posteriorment, es van anar coneixent diversos casos. El 19 de marc n'hi havia 28 i es van tancar fronteres als estrangers.
El 23 de marc, amb 102 casos confirmats i encara sense cap mort, es van tancar els negocis no essencials, les escoles només funcionaven per als fills dels treballadors de serveis essencials i es van cancel·lar reunions i esdeveniments.
El govern va donar 48 hores perquè tothom es preparés per a les estrictes mesures del nivell 4. En aquell moment, es van tancar totes les escoles i només es van permetre els moviments locals essencials.
Vora dos mesos i mig després, Nova Zelanda ha registrat un total de 1.504 casos, amb 22 morts. La resta de malalts s'han recuperat.
Els ciutadans varen respondre de forma molt disciplinada a les mesures i van reduir els moviments de forma massiva.
Però el control del coronavirus també es devia veure afavorit per la demografia del país. Nova Zelanda té una superfície de 268.021 quilòmetres quadrats unes 8,6 vegades Catalunya-, però només uns 5 milions d'habitants.
Això li dona una densitat de població de 18 habitants per quilòmetre quadrat. A Catalunya és de 238.
De moment, es mantindrà la prohibició d'entrada d'estrangers al país. Només poden tornar-hi els neozelandesos i els seus familiars directes i han de passar 14 dies en quarantena.
No hi ha calendari per reobrir les fronteres a tothom. A més, la primera ministra ha advertit que el virus no està eliminat i que assolir-ho requereix mantenir lesforç:
"Gairebé segur que aquí veurem nous casos una altra vegada. Això no serà un senyal que hem fallat. És la realitat d'aquest virus.
El món supera els set milions de casos
La decisió del govern neozelandès es produeix quan al món ja s'han superat els set milions de casos de Covid-19. Les últimes dades indiquen, concretament, 7.092.919 casos, amb 406.207 morts i 3.462.185 persones que s'han recuperat més de la meitat dels malalts.
El país amb més casos continua sent els Estats Units, amb 2.007.449 i 112.469 morts. Els segueixen el Brasil, amb vora 700.000 casos i més de 37.000 morts, Rússia, amb uns 467.000 casos i vora 6.000 morts, Espanya, amb vora 300.000 casos i més de 27.000 morts, i el Regne Unit, gairebé amb els mateixos casos que Espanya però amb 40.542 morts.
En casos per milió d'habitants destaca Bèlgica, amb més de 800. Però entre els països amb més superfície i població, el nombre més elevat es dona al Regne Unit, Espanya i Itàlia, que s'acosten als 600.
Aquesta proporció es pot disparar en els països més petits. Així, Andorra ha registrat 852 casos, amb 51 morts i, actualment, 57 casos actius. Però això significa que ha tingut 660 casos per milió d'habitants.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus