Noves ajudes del Bo Lloguer Jove: qui el pot demanar i quins requisits hi ha
Preguntes i respostes sobre la nova edició del Bo Lloguer Jove que ha aprovat el consell de ministres
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts una nova edició del Bo Lloguer Jove amb una partida de 200 milions d'euros, tal com va anunciar Pedro Sánchez aquest dilluns a Barcelona.
Aquestes són les principals característiques de l'ajuda:
Qui pot demanar-lo?
Els sol·licitants han de complir els requisits especificats al reial decret 42/2022:
- Tenir fins a 35 anys
- Estar empadronat i viure a l'habitatge
- Ser el titular del contracte de lloguer de l'habitatge o habitació arrendada
- Tenir uns ingressos regulars d'un màxim del triple de l'IPREM, és a dir, 21.600 euros anuals o 1.800 euros mensuals (aquest 2024, l'indicador està situat en 7.200 euros anuals i 600 euros mensuals)
- Que l'habitatge objecte del lloguer tingui una renda màxima de 600 euros mensuals -ampliable fins a 900 en alguns supòsits- o, en el cas d'una habitació, de 300 euros, ampliable a 450.
- Estar al dia dels pagaments
En què consisteix l'ajuda?
El Bo Lloguer Jove és una ajuda de 250 euros al mes que es concedeix per dos anys, arribant a un total de 6.000 euros.
Quina és la renda màxima mensual?
En la darrera edició de l'ajuda, els preus màxims de lloguer mensual establerts a Catalunya eren: 950 euros a l'àmbit metropolità de Barcelona; 650 euros a la resta de la demarcació de Barcelona i a la de Girona; i 600 euros a les Terres de l'Ebre i les demarcacions de Tarragona i Lleida.
A l'espera de si es mantenen els criteris publicats al BOE, aquestes quantitats poden ser difícils de complir, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona. Actualment, un lloguer a la ciutat de Barcelona ja costa de mitjana 1.131,75 euros al mes, segons les dades de l'Agència de l'Habitatge corresponents al segon trimestre d'aquest any. Aquesta xifra suposa gairebé un 10% més que fa un any.
I en el cas de les habitacions, 450 euros a l'àrea metropolitana de Barcelona; 350 a la resta de la demarcació de Barcelona i a la demarcació de Girona; i 300 euros a les Terres de l'Ebre i les demarcacions de Tarragona i Lleida.
Com s'acredita la condició d'habitatge habitual i permanent?
Els sol·licitants de l'ajuda hauran de presentar el certificat d'empadronament on constin les persones que tenen el domicili habitual i permanent en l'habitatge que es lloga.
Quan es podrà demanar?
Quan les administracions autonòmiques publiquin la nova convocatòria del Bo Lloguer Jove, especificaran el termini per demanar l'ajuda. En l'anterior convocatòria, hi havia deu dies per tramitar-la.
Com es pot tramitar?
L'ajuda es podrà tramitar de manera presencial o bé telemàtica: a les oficines locals d'habitatge o bé a la web de la Generalitat, a l'apartat de tràmits. Per presentar la sol·licitud telemàtica cal una identificació digital.
En el cas d'habitatges gestionats per administracions i empreses públiques, també pot sol·licitar-se a la seu de l'entitat titular o administradora.
Són ajudes vigents a tot Espanya?
No. S'aplica a totes les autonomies del règim comú i a les ciutats de Ceuta i Melilla, però no al País Basc i Navarra, a causa del règim foral.
En un pis compartit, tothom pot acollir-se a l'ajuda?
Sí, si tenen un contracte de lloguer i compleixen els requisits: tant el titular d'un contracte de lloguer de l'habitatge com el titular d'un contracte de lloguer d'una habitació.
Si faig 36 anys aquest any, puc demanar-la?
Sí, si en el moment de sol·licitar-la en tens 35.
Quina documentació s'ha de presentar?
- Document d'identitat (*)
- Justificant d'ingressos de la persona sol·licitant i cada membre de la unitat de convivència en edat laboral, que es poden acreditar aportant la declaració de l'impost de la renda de les persones físiques (*) o el Certificat d'Imputacions de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària
- Informe de vida laboral de la persona sol·licitant i les persones en edat laboral que formen part de la unitat de convivència (*)
- Llibre de família, si s'escau
- Contracte de lloguer o de cessió d'ús de l'habitatge o l'habitació a nom de la persona sol·licitant
- Tots els rebuts de lloguer corresponents a l'any 2022 i pagats fins al dia de presentació de la sol·licitud
- Full de transferència bancària del compte on s'ha d'ingressar la subvenció, a nom de la persona sol·licitant
- Certificat de no tenir deutes amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària, la Tresoreria General de la Seguretat Social i l'Agència Tributària de Catalunya (*)
Els casos marcats amb un (*) són aquells documents que l'administració pot consultar.
Si érem parella quan vam signar el contracte de lloguer i ara ja no estem junts, podem demanar-la?
Si tots dos sou titulars d'un contracte de lloguer, viviu al mateix habitatge i compliu els requisits, podeu demanar l'ajuda.
Si tinc una habitació llogada sense contracte, puc demanar-la?
Només pot demanar l'ajuda qui tingui un contracte de lloguer.
Si rebo l'ajuda i canvio d'habitatge, puc continuar-la rebent?
No, l'ajuda és només per al lloguer d'un habitatge o una habitació i només es pot rebre mentre es visqui en l'habitatge o l'habitació en qüestió.
El Bo Lloguer Jove és compatible amb altres ajudes?
És incompatible amb el cobrament d'altres ajudes provinents de qualsevol administració pública o entitats públiques o privades per a les mateixes mensualitats i tinguin la mateixa finalitat.
En canvi, sí que és compatible per a les persones que rebin prestacions no contributives de la Seguretat Social i per als beneficiaris de l'ingrés mínim vital.
Per a més informació, el Ministeri de Vivenda i Agenda Urbana ha publicat al web més detalls sobre l'ajuda.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaHabitatge