Imatge d'arxiu de l'exterior de l'Institut del Teatre a Barcelona (CCMA)

Noves denúncies i revelacions d'abusos a l'Institut del Teatre

Els testimonis apunten que hi ha altres implicats i que també hi ha casos de maltractament psicològic, discriminació i intimidació
Actualitzat
TEMA:
Teatre

Després de les denúncies d'abusos sexuals i vexacions fetes al diari Ara per una vintena d'alumnes que assenyalen una dotzena de professors del centre s'han multiplicat els testimonis i les revelacions de víctimes a les xarxes.

L'Institut del Teatre obrirà aquest dilluns una investigació per determinar responsabilitats pel que fa a Joan Ollé, únic professor en actiu a l'IT i que ja ha estat apartat, ja que Jorge Vera i Berty Tovías, sobre els quals també s'ha posat el focus, ja estan jubilats. Magda Puyo, directora de l'IT, diu que ha parlat amb Ollé i que és conscient de la gravetat de la situació.

"És una conversa molt difícil, i dolorosa. Ell sap el que li passarà. Ell sap que això té conseqüències greus."

Segons el diari, almenys una dotzena de docents han abusat durant dècades del seu poder, amb comentaris humiliants i de caràcter sexual davant dels estudiants, i els testimonis han aflorat a la xarxa. Sota el #NoÉsTeatre, l'actriu Júlia Barceló alerta que "hi ha més professors implicats", que titlla de "cínics miserables".

També en parla la cantant i actriu Yolanda Sey.

La directora de l'IT ha dit a "El suplement" de Catalunya Ràdio que no s'havien rebut denúncies formals, però admet que n'hi va haver d'informals.

Una antiga alumna de l'IT, Àfrica Alonso, del Grup d'Acció Feminista, GAF ha explicat a "Els matins" de TV3 com el 2016 van denunciar "el que tothom sabia".

"Sempre hi havia noms que els d'altres generacions et deien: 'Aquest és un vell verd', 'Aquest és un masclista' o 'Has d'anar amb compte amb aquest.' Però hi ha abusos que no són sexuals, sinó que són psicològics, ataquen l'autoestima."

En uns tuits a la xarxa, David Aguilar retreu que des de la direcció se silenciessin aquestes manifestacions de masclisme a les aules, que, diu, es van qualificar de "difamació", i denuncia el maltractament psicològic de molts professors, dels quals es deia que tenien "llibertat de càtedra"

Àfrica Alonso explica que "no hi havia comunicació amb la direcció" per recollir les denúncies; al contrari: "T'assenyalaven i deien que ens ho inventàvem."

Si bé fins ara no havia sortit res a la llum, no tan sols es tracta de l'assetjament a les dones, sinó d'altres abusos i discriminacions. L'exalumne d'Ollé David Teixidó denuncia les actiuds homòfobes.

L'actor i director Joel Joan, que havia tingut de professor Joan Ollé, diu literalment a Twitter: "Dono fe que a mi em va maltractar psicològicament fins a arribar a l'insult i l'agressió verbal." I assegura que "anava begut a classe" i que "tenia sempre la canya tirada".

Albert Viñas, actor i exalumne, afirma que no té cap dubte sobre "la veracitat de les denúncies" i que "també hi ha hagut casos d'abusos amb nois". La compositora Clara Peya també ha rebutjat els assetjaments i intimidacions: "Us volem lluny. El que per a vosaltres és una 'asquerosa' diversió, a nosaltres ens omple de por i ens vertebra la vida. Prou!" I l'actor Martí Castellarnau piula: "Que surti tota la merda. Això només és el principi.". Aquest dilluns hi ha convocada una concentració.

Altres mostres de suport són la de la plataforma Dones i Cultura, que ha fet un comunicat.

Així com de l'Aula de Teatre, que va denunciar actituds semblants el gener de l'any passsat a Lleida.

La Diputació de Barcelona, de la qual depèn l'Institut del Teatre, condemna aquests casos de possible assetjament i en un comunicat referma la seva voluntat d'aclarir els fets amb celeritat.

Per la seva banda, ERC demanarà aquest dilluns que es convoqui d'urgència la junta de govern de l'Institut del Teatre. En un comunicat, l'Institut del Teatre ha expressat la seva repulsa pel cas i el suport als alumnes que n'haurien pogut ser víctimes, i anuncia contundència. El 2018, l'IT es va dotar d'un protocol contra aquest tipus d'actituds.

ARXIVAT A:
Teatre Cultura Assetjament sexual
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut