Salt és el primer municipi de Girona on es van fer cribratges massius (ACN/Àlex Freixas)

Noves restriccions a Girona i Salt per l'augment del risc de contagi de la Covid

S'hi aplicaran les mateixes mesures que fa uns dies a Reus, amb la petició de reduir al màxim els contactes socials i aforament limitat al 50% a la restauració
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Girona i Salt endureixen les restriccions per frenar la propagació de la Covid-19. La Generalitat demana a la gent que no surti de casa si no és "estrictament necessari" i que limiti els contactes socials al màxim. Si pot ser, que no vagin més enllà del nucli de convivència.

Com a la resta del país, estan prohibides les reunions de més de 10 persones.

 

 

 

 

Aforaments limitats a la restauració i en activitats culturals, religioses i esportives

A banda, l'aforament estarà limitat al 50% a l'interior de bars i restaurants i també a les terrasses. A més, les taules han d'estar separades com a mínim per 1,5 metres. No es podrà consumir a la barra i es demana que s'opti preferentment per les comandes a domicili o comandes per emportar.

El paquet de mesures que ha aprovat el Procicat aquest dilluns també estableix que els establiments de restauració han de tancar a la 1 de la matinada.

 

 

A més, queda limitat al 33% l'aforament en els actes religiosos.

En el cas de les activitats culturals, musicals, exposicions o cinema, l'aforament no pot superar el 50%, tant en interiors com exteriors. Passa el mateix amb les activitats esportives.


Les escoles, igual que fins ara

La policia muncipal de Girona regulant el trànsit en el primer dia d'escola (ACN/Marina López)

Les escoles, però, continuaran funcionant amb normalitat i segons el protocol previst. El gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, ha explicat que no es preveuen mesures addicionals als centres educatius i que confien que l'increment de contagis es pugui revertir amb les noves limitacions: 

"En principi, no es pren cap mena de mesura addicional a les escoles. N'hi ha a les activitats de restauració i als actes religiosos. I amb això segurament ens baixarà la corba. Són molt importants les mesures estàndards: ús de la mascareta de forma correcta, evitar aglomeracions, rentat de mans i distància social." 

 

 

Ciutats on s'ha detectat un augment dels casos

Les mesures entraran en vigor quan es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), previsiblement dimecres, i s'allargaran durant 15 dies. El Procicat valorarà si cal prorrogar-les en cas que la corba no hagi baixat prou. 

Els últims dies s'han fet cribratges massius tant a Girona com a Salt per detectar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió.

A Salt, fa quatre setmanes s'hi van detectar 58 casos, una xifra que ha anat pujant fins als 126 d'en fa dues. De la setmana passada, de moment, només hi ha dades dels 4 primers dies, quan ja se n'hi van detectar 51.

 

I a Girona, la situació és fins i tot més dolenta, on han passat dels 118 casos notificats fa 4 setmanes als 147 detectats entre dilluns i dijous de la passada. 

A Salt cada infectat contagia, de mitjana, 1,96 persones. A Girona, la taxa Rho se situa en 1,61, és a dir, cada persona infectada en contagia 1,61.

En aquests gràfics s'observa com repunten la velocitat de propagació i el risc de contagi de la Covid-19 al conjunt de la regió sanitària de Girona.

 

 

 

 

La pujada de contagis a Salt i a Girona s'ha notat, sobretot, als centres d'atenció primària. "Està molt tensionada perquè són malalts que tenen poca clínica. A nivells dels hospitals, sí que tenim pressió però no és que sigui molt elevada. Tenim pocs malalts a l'UCI", ha comentat el gerent de la regió sanitària. 

Les mesures anunciades per a aquests dos municipis són les mateixes que s'han aplicat a Reus i a Barcelona i diversos municipis de la seva àrea, mesures que s'han prorrogat en tots els municipis afectats.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut