Novetats de la llei de benestar animal: penes de presó més altes i cursos per tenir mascota

L'avantprojecte que ha aprovat el Consell de Ministres també obliga a fer una formació prèvia sobre tinença d'animals i a identificar les mascotes

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns, en segona volta, l'avantprojecte de llei dels drets dels animals, una norma "pionera" per garantir el benestar animal. La principal novetat respecte a l'esborrany que es va presentar al febrer és que s'endureix el Codi Penal per afegir penes de 36 mesos de presó en els casos de maltractament animal amb resultat de mort.

Un altre canvi respecte al primer avantprojecte és que, en el cas dels gossos, la norma obliga els nous propietaris a fer una formació prèvia sobre la seva cura i tinença i els prohibeix deixar-los sols més de 24 hores. Per a la resta de mascotes, hi posa un límit de tres dies. A més, els animals no es podran deixar llargs períodes de temps en terrasses, trasters, soterranis o cotxes.

La norma busca elevar els estàndards de les comunitats més endarrerides en protecció dels animals i per això s'inspira en legislacions més restrictives com les de Navarra, Madrid i Catalunya, que ja no permeten a les protectores sacrificar animals sans.

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha assenyalat que la llei persegueix acabar amb la impunitat del maltractament animal.

"La majoria de la nostra societat cuida, estima i respecta els animals i volem que el nostre país tingui una legislació a l'altura."

 

L'àmbit de protecció de la llei no inclou els animals de granja, els de laboratori ni els braus (CCMA)

 

Serà obligatori identificar els animals

Si l'avantprojecte de llei l'aprova el Congrés dels Diputats, amb l'objectiu d'evitar-ne l'abandonament, tots els animals de companyia hauran d'estar identificats i esterilitzats i se'n limitarà la cria als professionals registrats. Segons ha explicat la ministra Belarra, l'abandonament de mascotes és un "problema molt seriós a Espanya": l'any 2021, més de 285.000 gossos i gats van arribar a les protectores, segons dades del ministeri.

A més, es prohibirà a les botigues vendre o exposar gats, gossos i fures i es regularà la compra d'altres espècies. També serà il·legal que s'utilitzin en circs, així com les activitats on morin o pateixin, com ara les batalles de galls o el tir al colom.

 

La llei exclou els animals de granja, de laboratori i els braus

Pel que fa als zoos i delfinaris, s'hauran de reconvertir en centres de recuperació d'espècies autòctones. També es prohibirà la utilització "cruel" d'animals en activitats i espectacles en què puguin patir danys o la mort, com les batalles de galls o el tir al colom.

L'àmbit de protecció de la llei, però, només abasta els animals domèstics i de caça i no inclou els de granja, els de laboratori ni tampoc els bous i els toros.

 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut