Aspirants a docents fent les proves escrites de les oposicions
Aspirants a docents fent les proves escrites de les oposicions

Novetats en les oposicions a professor: les capacitats comunicatives tindran més pes

Les embarassades i mares amb fills lactants podran ajornar o interrompre les proves

Actualitzat

El Departament d'Educació avança cap a unes oposicions més pràctiques i pedagògiques i menys memorístiques. L'any passat ja es va invertir l'ordre, i es va deixar la part teòrica per al final. En la convocatòria d'aquest any, s'hi afegeix que el cas pràctic també s'haurà de defensar oralment.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ho defensa així:

"La capacitat comunicativa és fonamental per al docent. És a través de la comunicació que el docent fa el procés d'aprenentatge a l'alumne. Per tant, és fonamental poder avaluar la capacitat comunicativa de l'aspirant."

Una altra de les novetats de les pròximes oposicions de docents és que les aspirants que acabin de ser mares o estiguin a punt de ser-ho podran ajornar les proves i les que tinguin fills lactants podran interrompre l'examen per a l'alletament.

El concurs començarà a mitjans de juny. De les 5.000 places de la convocatòria, 4.892 seran per a professors de secundària i la resta es destinaran el cos de docents d'escoles oficials d'idiomes, als cossos de docents i mestres de taller d'arts plàstiques i disseny.
 


Més comunicació, menys memorització

En la segona part de la prova que correspon a la matèria específica, l'exposició oral d'un temari de l'especialitat i les seves propostes d'aplicació a l'aula tindran una validesa de 70% i l'aspirant tindran tres hores per dur a terme l'exposició.

Durant la intervenció del candidat, el tribunal avaluador podrà intervenir per platejar qüestions al candidat amb l'objectiu de "valorar la seva capacitat comunicativa", que és un aspecte que, ha dit el conseller, han traslladat als tribunals perquè ho valorin en profunditat.

El 30% del valor de la segona part de la prova correspon al desenvolupament d'un tema de l'especialitat de la plaça a la que s'estigui optant, de manera que "el valor memorístic de la prova queda molt reduït", ha afirmat el director general de Professorat i Personal de Centres Públics, Ignasi García-Plata, que ha acompanyat el conseller en la presentació.

A la primera part de la prova, la qual correspon a la presentació oral de la programació, s'incrementa el temps per a la presentació de la unitat didàctica, ja que "permet visualitzar de forma més clara les propostes d'activitats i els plantejaments metodològics i didàctics".
 

Proves per treballar al curs 2021/22

El DOGC publicarà la convocatòria d'oposicions aquest dimecres i, a partir d'aquesta data, els aspirants podran presentar les sol·licituds de participació. Tenen temps fins al 4 de febrer.

A finals de febrer es publicarà la llista provisional d'admesos i exclosos, i la definitiva, la segona quinzena de maig.

El procediment selectiu començarà a mitjans de juny i es preveu que s'acabi abans del 30 de novembre. Els qui la superin començaran a treballar com a funcionaris en pràctiques el setembre del 2021.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut