Washington

Obama anuncia que "els Estats Units han mort Ossama bin Laden"

El president nord-americà, Barack Obama, ha anunciat aquest dilluns que el líder de la xarxa terrorista d'Al-Qaeda, Ossama bin Laden, era mort. Els Estats Units han dit que han comprovat la identitat del cadàver per mitjà de proves d'ADN i que després l'han llançat al mar. Un responsable del Departament de Seguretat dels Estats Units ha reconegut, en declaracions a l'agència Reuters, que "aquesta ha estat una operació a matar" i que no hi havia cap intenció de capturar Bin Laden amb vida. El líder d'Al-Qaeda ha estat abatut en una acció militar nord-americana a la localitat d'Abbottabad, al Pakistan, a unes dues hores en cotxe des de la capital, Islamabad. En la mateixa operació han mort quatre persones més, una de les quals seria un dels seus fills.

Actualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat, a dos quarts de sis tocats del matí d'aquest dilluns, que Ossama bin Laden era mort. Obama ha dit que el líder i fundador de la xarxa terrorista Al-Qaeda no només ha estat mort, sinó que l'exèrcit nord-americà en tenia el cadàver. La Casa Blanca en tindria imatges, però encara no les ha mostrat per les conseqüències que això podria tenir.  

Una operació a matar

Un responsable del Departament de Seguretat nord-americà ha reconegut que l'objectiu de la missió era matar Bin Laden i que no hi havia cap intenció de capturar-lo amb vida. Altres fonts militars, però, han dit que els membres de l'operatiu no descartaven capturar-lo viu. Prèviament, un altre responsable nord-americà ha informat que s'han fet proves d'ADN al cos de Bin Laden per identificar-lo i que també s'haurien utilitzat tècniques de reconeixement facial.

L'operació s'ha desenvolupat de matinada. Quatre helicòpters de la marina nord-americana han volat fins a Abbottabad, al nord d'Islamabad, una ciutat agradable, plena d'universitats i destí preferit de militars jubilats. Dels helicòpters, n'han sortit una vintena de soldats d'elit que han trigat 40 minuts a matar Bin Laden. Algunes fonts afirmen que el líder d'Al-Qaeda s'hauria defensat abans de rebre almenys un tret al cap. A la incursió, les tropes nord-americanes han perdut un helicòpter.

Des d'aquesta ciutat, els helicòpters han volat amb el cadàver de Bin Laden fins a una base de Kabul, a l'Afganistan, on l'han identificat i fotografiat. Ràpidament se n'han emportat el cos fins al seu destí final: el portaavions Carl Vinson, ancorat al mar d'Aràbia. El cos del líder d'Al-Qaeda s'ha cobert amb una tela blanca i se li ha fet una cerimònia religiosa musulmana en àrab. Seguidament, se l'ha ficat dins d'una bossa pesant i se l'ha llançat al mar.

En l'operació amb helicòpters que s'ha fet han mort quatre persones més. Segons l'agència Reuters, que cita fonts oficials, els altres morts serien un dels seus fills, una dona sense identificar i un col·laborador de Bin Laden i el seu germà.

Cap país en volia acollir les despulles

Els Estats Units han optat per llançar el cadàver del Líder d'Al-Qaeda al mar, per la dificultat de trobar algun país que en volgués acollir les despulles en el termini inferior a les 24 hores que marca la llei islàmica. Un segon motiu seria també evitar que, si tingués una tomba, es convertís en un lloc de pelegrinatge dels seus seguidors.

Guantánamo, l'origen del rastre de Bin Laden

Els serveis d'intel·ligència nord-americans van obtenir les primeres pistes d'on podria ser el terrorista més buscat del món fa vuit mesos, temps que han necessitat per contrastar la informació que els ha portat a Abbottabad, segons informa "The New York Times". Els interrogatoris als presoners de Guantánamo van treure a la llum el pseudònim d'un home que feia de correu confidencial de Bin Laden i que era un protegit de Khalid Shaikh Mohammed, el cervell dels atemptats de l'11 de setembre a Nova York.

Els agents nord-americans van buscar durant anys aquest contacte fins que van anar a parar a un complex a uns 100 quilòmetres d'Islamabad. La CIA va investigar la zona amb fotografies via satèl·lit i van concloure que el líder d'Al-Qaeda hi podria estar amagat. La casa hauria estat construïda el 2005 i es creu que va ser dissenyada específicament perquè Bin Laden s'hi allotgés.

L'edifici estava fortament protegit, amb murs de més de tres metres d'ample, amb antenes parabòliques, però sense accés a internet ni telèfon. La casa estava situada a Abbottabad, una localitat tranquil·la, de muntanya a uns cent quilòmetres per carretera d'Islamabad, la capital del país. No era ni de bon tros la cova o el refugi espartà en un punt indeterminat de les muntanyes que es creia.

L'anunci

"Puc informar el poble nord-americà i el món que els Estats Units han mort Ossama bin Laden",
han estat les paraules del president dels Estats Units, Barack Obama, en un discurs des de la Casa Blanca.

El president dels Estats Units va autoritzar l'operació divendres passat, després de vuit mesos de treball per aconseguir una pista fiable sobre on era Bin Laden. Així ho va fer saber Obama al director de la CIA, Leon Panetta, que aviat succeirà en el càrrec el secretari de Defensa actual, Robert Gates. Obama li va transmetre que la "captura o mort" de Bin Laden eren les prioritats de la missió a l'Afganistan.

El Twitter s'avança i n'és testimoni

Tot i que Obama ha fet l'anunci oficial de la mort de Bin Laden en un discurs televisat adreçat a la nació, minuts abans el Twitter ja n'anava ple arran d'una filtració. Fins i tot, des del Pakistan, un tuitaire desconegut ha narrat sense saber-ho l'operació en què ha caigut Bin Laden, i tot seguit ha sumat milers de seguidors durant unes hores.

Alegria desfermada

Tan bon punt Barack Obama n'ha fet l'anunci, a Washington centenars de persones s'han concentrat al voltant de la Casa Blanca per celebrar la notícia. Crits patriòtics, banderes dels Estats Units i sobretot alegria per la mort d'Ossama bin Laden. A Nova York, on els atemptats de l'11-S van causar més morts, una gernació s'ha concentrat a l'anomenada "zona zero", on hi havia les Torres Bessones, i a Times Square en una reacció d'alegria i celebració col·lectives i alhora de dol i record per les víctimes dels atacs.

"S'ha fet justícia"

Durant el seu discurs, Obama ha parlat de "venjança" i ha valorat la mort de Bin Laden, presumpte autor dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 contra el World Trade Center de Nova York, en què van morir unes 3.000 persones, com un acte de justícia.

"Aquesta nit s'ha fet justícia. [...] La seva desaparició ha de ser benvinguda per tots aquells que creuen en la pau i en la dignitat humanes", ha subratllat el mandatari.

El president ha destacat que la caiguda de Bin Laden és un "testimoni" de la "grandesa" d'aquest país i de la "determinació" del seu poble: "Els Estats Units poden fer el que es proposin. Aquesta és la història del nostre país", ha indicat.

Alerta per les represàlies

Malgrat la mort del líder d'Al-Qaeda, la qüestió de la seguretat no està totalment resolta, per la qual cosa els EUA es mantindran vigilants, tant al seu territori com a l'estranger. En aquest sentit, la Interpol ha alertat que la mort de Bin Laden eleva el risc d'un atac terrorista.

En el seu discurs, Obama ha agraït l'"essencial" cooperació de les autoritats pakistaneses en la lluita contra el terrorisme a l'Afganistan, sense la qual, ha dit, no hauria estat possible abatre Bin Laden.

Ossama bin Laden
era l'home més buscat des de l'11 de setembre del 2001. Els Estats Units el van assenyalar com el cervell dels atemptats contra les Torres Bessones i el Pentàgon, que van causar prop de 3.000 morts. L'expresident dels Estats Units George Bush ha estat un dels primers a celebrar la notícia, que ha qualificat de "vict&a
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut