Barack Obama, en roda de premsa, flanquejat per Joe Biden (Reuters)
Barack Obama, en roda de premsa, flanquejat per Joe Biden (Reuters)
Washington

Obama anuncia que vetarà qualsevol intent de torpedinar l'acord amb l'Iran

Actualitzat

El president dels EUA, Barack Obama, ha defensat la importància de l'acord tancat entre l'Iran i l'anomenat grup 5 + 1 sobre el programa nuclear iranià. Per Obama, "no tenir acord significa una probabilitat més gran que hi hagi més guerres a l'Orient Mitjà", per la qual cosa ha avisat al Congrés que vetarà qualsevol projecte de llei que torpedini el pacte.

En una declaració sense preguntes davant de la premsa a la Casa Blanca, Obama ha destacat que el pacte imposa una sèrie de condicions a l'Iran perquè redueixi el seu programa nuclear, paralitzi algunes activitats i doni ple accés al personal de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) per supervisar les seves instal·lacions civils i militars.

En contrapartida per les concessions de la República Islàmica, la comunitat internacional accepta procedir a una "rebaixa" de les sancions contra les autoritats de Teheran i es reserva un mecanisme per "reactivar-les" al cap de "65 dies" si hi ha un incompliment del pacte.

"Aquest acord no resol totes les nostres diferències amb l'Iran. Compartim les preocupacions expressades pels nostres amics al Pròxim Orient, inclosos Israel i els estats del Golf, sobre el suport de l'Iran al terrorisme i la seva desestabilització de la regió. Però per això, precisament, fem aquest pas, perquè un Iran dotat de l'arma nuclear seria, de lluny, molt més desestabilitzador i molt més perillós per als nostres amics i per al món"

Kerry afirma que l'acord s'aplicarà "tota la vida" a l'Iran

"Si l'Iran incompleix, totes les sancions es reactivaran", ha advertit Obama, que ha comparegut acompanyat pel seu vicepresident, Joe Biden.
Paral·lelament, des de Viena, el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha assegurat que l'acord nuclear amb l'Iran és un pacte que durarà "tota la vida".

La desconfiança de la superpotència americana respecte del règim de Teheran ve de lluny i no s'esvairà ràpidament per un anunci d'acord. Després que l'administració Bush situés l'Iran dins de l'anomenat "eix del mal", el govern d'Obama s'ha esforçat a subratllar que es mantindran amatents.

"Un cop plenament aplicat, l'acord ens permetrà controlar i inspeccionar les capacitats nuclears (de l'Iran) no només a curt termini sinó tota la vida", ha assegurat el representant dels EUA.

Anar al contingut