Obama avala la candidatura de Kamala Harris amb entusiasme: "Yes, she can"
L'expresident ha protagonitzat la segona jornada de la convenció demòcrata de Chicago amb grans elogis a Harris i l'advertiment que Trump encara pot guanyar
La segona jornada de la convenció demòcrata de Chicago ha servit aquest dimarts per continuar formalitzant la candidatura de Kamala Harris a la presidència dels Estats Units.
Però el protagonisme absolut se l'ha endut el matrimoni Barack i Michelle Obama, que han estat rebuts com a estrelles de rock i que han avalat amb entusiasme la candidata Harris.
Tots dos han captat l'atenció del públic amb l'oratòria i energia que els caracteritza, i l'expresident ha posat l'accent en l'acció de govern que creu que farà Harris si aconsegueix ser presidenta:
"Necessitem algú a la presidència que es preocupi de milions de persones d'arreu del país, necessitem algú que s'aixequi cada dia per fer valdre els nostres drets i millorar les condicions laborals, i Kamala serà aquesta persona, serà aquesta presidenta".
"Yes, she can"
El públic ha evocat el lema que va ajudar Obama a arribar a la Casa Blanca, "yes, we can" (sí, podem fer-ho), i ell l'ha adaptat a la situació per expressar confiança en Harris:
"Yes, she can" (Sí, ella pot fer-ho)
Per la seva banda, Michelle Obama, que en el seu moment va sonar com a possible aspirant a presidenta, ha destacat les qualitats de Harris com a candidata i com a persona:
"Això és el que ens impressiona de Kamala Harris, el seu estil, la fermesa i compromís en l'educació, l'honestedat, el seu exemple i, sí, la seva alegria i la seva llum."
Obama no es refia de les enquestes
Tots dos han inclòs referències als perills que pot comportar un segon mandat del republicà Donald Trump, i Obama ha advertit que, tot i que les enquestes ara són favorables a Harris, no es pot donar la victòria per segura:
"Malgrat la increïble energia que hem estat capaços de generar en les últimes setmanes, serà una carrera renyida en un país molt dividit, on molts nord-americans no creuen que el govern federal estigui per ajudar."
Aquest suport entusiasta dels Obama pot ajudar Harris a aconseguir atraure el vot dels ciutadans afroamericans, vital per poder arribar a la Casa Blanca.
Els orígens de la candidata, nascuda a Califòrnia en una família d'investigadors emigrats --la mare de l'Índia i el pare de Jamaica-- han fet que Trump hagi qüestionat que se la pugui considerar afroamericana.
Republicans rebotats amb Trump, i també Sanders
El marit de Harris, Douglas Emhoff --com ella, provinent de la carrera fiscal--, també ha sortit a parlar davant dels membres de la convenció, amb una intervenció personal i divertida.
I també s'ha adreçat als congregats --alguns republicans, com Stephanie Grisham o John Giles--, que s'han distanciat del seu partit a causa del monopoli que hi té Trump.
Una altra intervenció molt aplaudida ha estat la de Bernie Sanders, el veterà senador situat a l'ala esquerra del partit i que es va enfrontar a Hillary Clinton en les primàries del 2016.
Harris accepta la nominació des de Wisconsin
Curiosament, els grans absents de la jornada han estat la mateixa Kamala Harris i el seu candidat a vicepresident, el governador de Minnesota, Tim Walz, que eren a un acte electoral a Wisconsin.
Però Harris ha intervingut a Chicago en directe per acceptar la nominació de manera simbòlica:
"És un honor ser la vostra nominada. Aquesta és una campanya impulsada per la gent, i junts traçarem un nou camí cap endavant, un futur de llibertat, optimisme i fe. Així que a tots els que esteu a Chicago, i a tots els Estats Units, gràcies."