Els impulsors de la iniciativa valoren que no pretén ser "només una feina" (3Cat/Noelia Casellas)

Obre a Lleida una botiga "perfectament imperfecta" per promoure la integració laboral

Aquest supermercat pretén formar persones amb discapacitat intel·lectual i fomentar-ne la integració laboral
Enllaç a altres textos de l'autor

Noelia Casellas

Delegada de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

Un nou supermercat amb una funció que va molt més enllà de la venda d'aliments. Lleida té, des d'aquest dimecres, un nou establiment singular. El defineixen com una botiga "perfectament imperfecta" i l'objectiu dels seus impulsors és que serveixi per fomentar la integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual.

De fet, un 80% de la plantilla, asseguren, estarà formada per persones amb discapacitat. Un d'aquests treballadors és l'Eladi, que explica a Catalunya Informació que ja fa dues setmanes que hi fa feines diverses: "Faig de caixer, reposador... una mica de tot".

Ell ja té experiència treballant de cara al públic en altres establiments. I assegura que és important una botiga així, per donar visibilitat a la gent amb discapacitat.

"Està bé perquè la gent estigui sensibilitzada amb les persones amb discapacitat. Que vegin que podem treballar i fer el mateix que les altres persones."

L'Eladi escaneja diversos productes a la caixa, en el primer dia d'obertura del supermercat (3Cat/Noelia Casellas)

La iniciativa és un projecte de Plusfresc i la Fundació Aspros. Rafel Oncins, director de responsabilitat de la cadena, explica que l'objectiu és que el 80% de la plantilla siguin persones amb discapacitat intel·lectual, tot i que aquesta xifra ha començat sent més baixa per poder formar els treballadors.

"Per ara, són una plantilla de vuit persones, però de moment només hi ha un 50% de persones amb discapacitat. Al començament, necessiten més reforç, fins que no acabin de conèixer totes les tasques. Però la idea és que, a la llarga, arribem a un percentatge de 80%-20%."

 

Una feina que va més enllà

Des de la Fundació Aspros, que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual, valoren la singularitat del projecte d'aquest supermercat situat a l'avinguda Blondel de Lleida. El director executiu, Enric Herrera, destaca que la botiga no serà només una feina.

"Serà també un espai formatiu per a les persones amb discapacitat. Intentarem que aquí, a més de treballar, es puguin anar formant perquè algun dia puguin anar a l'empresa ordinària, on facin feines similars."

La Clàudia supervisa l'interior del local, el dia de la inauguració del supermercat (3Cat/Noelia Casellas)

A la botiga també hi treballa la Clàudia, que explicava davant d'un munt de gent, el dia de la inauguració, per què és important per a ella aquesta feina.

"Treballar en aquesta botiga significa fer un pas endavant en la meva vida, per poder créixer com una persona, tenint el meu propi sou per ser més independent."

La Fundació Aspros atén gairebé 600 persones amb discapacitat, 170 de les quals formen part del Centre Especial de Treball.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut