Obre la Casa Natal Salvador Dalí, un viatge immersiu a la figura del pintor

Després d'un procés de gairebé 30 anys, l'Ajuntament de la ciutat ha fet possible el projecte

La casa natal de Salvador Dalí ja és una realitat. Després d'un llarg procés de 30 anys, aquest divendres l'Ajuntament de Figures ha inaugurat aquest espai cultural que permet, amb un viatge immersiu, conèixer millor la figura i el geni del pintor: des de la seva infantesa --en aquesta casa del carrer Monturiol número 20-- fins a ser un català "universal i polièdric".

Figueres guanya un nou espai d'atracció cultural al centre de la ciutat (ACN/Gemma Tubert-Gerard Vilà)

Eduard Bech, director del Museu Empordà i de la Casa Natal Salvador Dalí, descriu l'experiència: "Hem volgut que la gent es pugui submergir en els continguts."

"És com si ens fiquéssim a dins d'una pel·lícula i anéssim descobrint diferents espais de la casa on va viure"

Segons Bech, l'edifici on va viure Salvador Dalí serveix per anar descobrint també diferents facetes de l'artista.

S'han recreat alguns espais de la casa tal com eren quan hi vivia la família Dalí a través de fotografies antigues (CCMA)

El recorregut és d'una hora amb grups reduïts de 8 persones amb una audioguia. S'han fet servir les últimes tecnologies d'imatge i so per aconseguir anar més enllà de l'espai museístic i donar vida a la casa per descobrir tota la dimensió de l'artista que hi va néixer el 1904.

"On imatges, espais i objectes comuniquen, amb hologrames i finestres que parlen, màpings i efectes visuals, calidoscopis gegants i paisatges immersius."

Per Bech, és un espai únic al món on "es despleguen les mil cares de Salvador Dalí": "Conèixer l'artista per entendre l'obra, dialogar amb el Dalí més íntim per accedir al geni."

S'han utilitzat més de 400 imatges i desenes de vídeos. "Salvador, a part de ser artista, de ser pintor, també va ser escriptor i pensador, però diguem que la imatge és una part molt important", diu Bech.

El màping i les projeccions reviuen escenes de la vida a la casa on el pare de Dalí també tenia la notaria (CCMA)

Un nou espai de turisme cultural

La ciutat guanya un nou espai cultural i un nou atractiu turístic, ha explicat la regidora de Cultura Mariona Seguranyes: "La gran obra artística de Salvador Dalí és el Teatre Museu Salvador Dalí. És un gran objecte surrealista on totes les obres dialoguen. I aquí, a la casa natal, el que trobarà el visitant és aquest context empordanès, figuerenc, i també aquestes facetes del Dalí de la ciència, del happening, de la performance, unes pinzellades de Gala..."

La casa natal està situada en ple centre de Figueres, al nucli antic: molt a prop de la Rambla i no gaire lluny del principal pol d'atracció de la ciutat, la Casa-Museu Salvador Dalí, que gestiona la fundació del pintor i que rep cada any milers de visites.

Els muntatges amb imatges i llum il·lustren la vida del pintor empordanès (CCMA)

Un projecte iniciat fa 30 anys

La Casa Natal Salvador Dalí, gestionada per l'Ajuntament i que s'ha fet amb la col·laboració de la Fundació Gala - Salvador Dalí, ha trigat 30 anys a obrir les portes.

Des del 1995 el consistori va comprar la botiga i part de l'entresol on hi havia la notaria del pare de Dalí, i a poc a poc es va anar adquirint tot l'edifici. Han passat diversos alcaldes durant el procés, com Marià Lorca, Joan Armangué, Santi Vila, Marta Felip i Agnès Lladó i l'actual, Jordi Masquef.

Calidoscopis gegants amb imatges del pintor recorden les etapes de la seva vida (CCMA)

Aquest cap de setmana i fins dimarts, seran jornades de portes obertes per a uns 2.000 veïns de la ciutat que s'han inscrit prèviament. L'objectiu, segons Seguranyes, és que "es facin seu aquest espai d'homenatge de la ciutat al seu pintor més universal". Després, l'accés ja quedarà obert al públic en general.

ARXIVAT A:
Cultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut