Obres d'art censurades arreu del món arriben a Lleida de la mà de Tatxo Benet
És la primera vegada que es mostra en públic part de la col·lecció "Censored", que inclou peces com l'escultura del rei Joan Carles I sodomitzat o la instal·lació sobre els presos polítics a Espanya
Peces censurades pel seu missatge polític, religiós o econòmic. És l'exposició "Línies vermelles", que obrirà aquest dissabte al Centre d'Art la Panera de Lleida.
Formen part de la col·lecció de l'empresari lleidatà Tatxo Benet, on hi ha, per exemple, l'escultura de l'artista Inés Dujac on sembla que el rei Joan Carles és sodomitzat i que va costar el càrrec al director del MACBA per voler-la retirar.
O la del dictador Franco dins d'una nevera de refrescos que va marcar la fira ARCO fa vuit anys i que va costar a l'autor una denúncia i no tornar-hi a exposar.
És la primera vegada que es mostren en públic i ho faran al costat de la instal·lació sobre els presos polítics a Espanya de Santiago Sierra, censurada també a la fira d'art de Madrid i que va ser l'espurna de tota la col·lecció. Des d'aleshores, la col·lecció no ha parat de créixer amb obres d'arreu del món.
La mostra vol fer reflexionar sobre els motius que han portat que hi hagi hagut escàndols després de la creació d'aquestes obres, tal com explica Tatxo Benet:
"M'agradaria que amb aquesta col·lecció veiéssim que és important encarar-la amb obertura de mires, sabent que el que ens agrada a nosaltres pot no agradar-li al del costat. I sabent que quan l'estem veient, estem contribuint a eixamplar la llibertat d'expressió dels artistes i, per tant, la de tots nosaltres."
31 peces censurades
L'exposició mostra un total de 31 peces i serà la primera vegada que el públic podrà veure la col·lecció d'obres d'art que han patit diverses formes de censura. La col·lecció "Censored" reuneix artistes com Ai Wei Wei, Charo Corrales, Robert Mapplethorpe, Abel Azcona, Larissa Sansour, Antoni Tàpies o Pablo Picasso.
🔴 Primer cop d'ull a l'exposició "Línies vermelles"
Enric Pinyol (@epinyol) September 23, 2020
del centre @LaPaneraLleida i @museudelleida que mostra la col·lecció d'art censurat de @BenetTatxo
S'inaugura dissabte amb una performance. @324cat pic.twitter.com/7UMD3nEtNZ
L'objectiu del fundador de Mediapro és crear un museu per exhibir totes aquestes peces, però mentre segueix la recerca d'ubicacions, l'equip de "Censored" vol organitzar exposicions temporals arreu per donar visibilitat a la col·lecció.
Lleida és la primera parada, amb l'exposició comissariada per Cèlia de Diego, directora de La Panera, i el director de la col·lecció i galerista Benito Padilla.
Algunes van fer la volta al món, com la monumental "Partenón de libros", de Marta Minujín, d'altres van canviar la directiva de tot un museu com la peça "Not dressed for conquerint", d'Inés Doujak, que va comportar la dimissió de Bartomeu Marí, aleshores director del MACBA.
La col·lecció està formada per més de cent peces entre pintures, escultures, instal·lacions, gravats, fotografies i peces audiovisuals, de països tan diversos com França, Turquia, l'Argentina, la Xina o els Estats Units.
- ARXIVAT A:
- Art