Observadors del judici: "La Fiscalia atribueix la violència policial de l'1-O als acusats"
"L'acusació no té en compte que les accions podrien estar emparades per drets fonamentals", segons els observadors internacionals
Els observadors de la plataforma International Trial Watch alerten que "la Fiscalia atribueix la violència de la policia i la Guàrdia Civil de l'1-O als acusats i minimitza la gravetat de les lesions de la ciutadania". És una de les conclusions dels 6 observadors internacionals que van assistir a les tres primeres sessions del judici del procés.
L'organització, que fa notar que a les sessions quedaven llocs buits, reiterarà al Tribunal Suprem la necessitat de reservar llocs a la sala pels observadors. Denuncien que els observadors van haver de fer cues d'hores per accedir al Suprem.
Sobre l'avançament electoral, els observadors internacionals consideren que el judici s'hauria de suspendre durant la campanya.
Accions emparades per drets fonamentals?
En el primer punt del comunicat emès aquest dilluns, els observadors internacionals denuncien que les acusacions no estan tenint en compte que les actuacions dels acusats podrien estar emparades per drets fonamentals. Si així fos, diu International Trial Watch, "no seria possible que els acusat, al mateix temps, haguessin comès un delicte". En aquest sentit, conclou:
"Les acusacions estan invertint l'ordre interpretatiu constitucionalment exigible quan hi ha drets fonamentals en joc, com és el cas."
ATENCIÓN‼️[Hilo👇]
International Trial Watch (@InterTrialWatch) 18 de febrero de 2019
Valoraciones semanales de @InterTrialWatch:
➡️Las acusaciones no tienen en cuenta que las actuaciones de los acusados pueden estar amparadas por derechos fundamentales. Si así fuera, no sería posible al mismo tiempo que los acusados hubieran cometido delito pic.twitter.com/n8Azsc5jb9
Es neguen proves "primordials"
En les conclusions s'alerta, també, que no s'han acceptat proves que la defensa considera "priomordials", fet que podria vulnerar el "dret a utilitzar els mitjans de proves pertinents". "S'haurà de valorar si causa indefensió material" diuen el observadors.
També critiquen l'"anomalia processal" del fet que hi hagi documentació que tenen les acusacions i no les defenses. Els advocats de les defenses van demanar suspendre el judici per incorporar aquesta documentació a la causa, però el tribunal s'hi va negar i això "podria causar indefensió material i, per tant, vulnerar l'article 24 CE".
Una de les altres advertències que recull el comunicat és què la Fiscalia i l'advocacia de l'estat estan introduint fets nous a les preguntes. Finalment, el comunicat diu que "algunes defenses al·leguen que hi ha una vulneració al jutge predeterminat per llei. Si això passa, es vulneraria també el dret a la segona instància dels encausats no aforats."
Els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena (Efe)
Elements positius
El comunicat d'International Trial Watch destaca com a positiu els 45 minuts que van tenir les defenses per exposar les seves al·legacions i el temps que van tenir els acusats en els seus interrogatoris. En aquest sentit destaca que no s'interrompissin els seus relats.
Afegeix dos punts més en les valoracions positives: que els acusats puguin seure amb les defenses i que el tribunal no atribueixi cap conseqüència jurídica al fet de no respondre les preguntes.
6 observadors la primer setmana
Els observadors internacionals de les tres primeres sessions del judici van ser: William Mozdzierz, membre de l'American Bar Association; Dominique Nogueres, advocada i presidenta de la Lliga Francesa de Drets Humans i membre d'Euro-Mediterranean Human Rights; Alexandre Faro, advocat i membre de la Federació Internacional de Drets Humans i Euro-Mediterranean Human Rights; Frédéric Ureel, advocat col·legiat al Col·legi de Chareroi i membre d'Advocats Europeus Demòcrates; Fabio Marcelli, jurista internacional de l'European Association Advocats for Democracy & World Human Rights, i Javier Perez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla.