Foto EFE
Foto EFE

Observadors internacionals es mostren preocupats per "l'ús de la força" policial

Diuen que utilitzar la policia contra unes eleccions és intolerable i que mai havien vist una cosa similar

RedaccióActualitzat

El portaveu de la delegació parlamentària internacional per l'1-O, Dimitrij Rupel, ha afirmat aquest diumenge al matí als mitjans de comunicació que està sent "un matí difícil". "Les autoritats espanyoles han interferit en el procés, al matí hem vist la població animada a participar i ara veiem gent decebuda", ha dit.

Segons Rupel, la decepció s'estén també entre els membres de la delegació. "Estem molt, molt preocupats pel resultat de la votació, que ha estat obstaculitzada, bloquejada i interrompuda", ha afegit. "No sabem què passarà ni com es desenvoluparà la situació", ha conclòs.

"La policia espanyola ha tancat el sistema informàtic i ha interferit en el procés democràtic."

Rupel assegura que "no pren partit", però defensa:

"Si la majoria dels catalans creu que s'ha de celebrar un referèndum, la idea hauria de tenir suport."

L'eslovè, que és exministre d'Afers Exteriors, ha explicat també que la delegació té previst visitar diferents localitats i punts durant el dia mentre que a la tarda elaboraran un informe amb les experiències testimonials que presentaran en roda de premsa al vespre. "És una experiència complexa, alguns hem vist altres processos, com la independència d'Eslovènia, i estem preocupats que la continuació de la situació crítica actual aquí serà extremadament exigent", ha afegit.

Per la seva banda, el diputat danès Lars Aslan Rasmussen ha apuntat que "utilitzar la policia contra unes eleccions democràtiques no hauria de ser tolerat a Europa".

Ha equiparat l'ús de la força policial d'aquest diumenge amb escenes "a l'Orient Mitjà o a Turquia". "És una vergonya que això passi a Europa occidental. No pots abordar amb la força policial afers democràtics i mai s'hauria de fer servir contra una votació", ha insistit.

Tot i que ha matisat que ell és diputat al Parlament de Dinamarca però no membre del govern, Rasmussen s'ha mostrat convençut que l'executiu de Dinamarca dirà que l'ús de la força "no és la manera de resoldre problemes". Heli Jarvinen, diputada del parlament de Finlàndia i també membre de la delegació, ha explicat que està "molt preocupada" per l'actitud de les autoritats i la policia espanyola "quan neguen el que està passant".

Insisteix que com a delegats internacionals no tenen una posició sobre si s'ha de votar "sí" o "no", però sí que "defensen el dret d'expressar-se i de votar".

Jarvinen ha avisat també que la situació "no pot quedar així, sense reaccions des d'Europa". "És molt insòlit que això passi aquí. Tinc 44 anys i mai havia vist res similar en tota la meva vida", ha lamentat.

Pel diputat irlandès Eoin Ó Broind, del Sinn Féin, "senzillament no és acceptable que el segle XXI, dins de la UE, es negui a la gent el dret a votar". El diputat ha lamentat que la policia espanyola no només han impedit la votació retirant urnes "sinó també disparant bales de goma contra la gent" i ha avisat que "tot el món està veient el que està passant a Catalunya". El resum del matí, segons ell, és "els catalans volent votar i la policia impedint-ho".

Ó Broind ha assegurat que el final només pot arribar amb "diàleg" i "respecte al dret de votar". En aquest sentit, ha explicat que quan retorni a Irlanda farà una crida al govern irlandès, la Comissió Europea i el Consell perquè reaccionin. "La gent no ha d'involucrar-se en el resultat, però haurien de defensar el dret dels catalans de votar", ha insistit. Segons ha descrit, durant el matí de diumenge han vist "llargues cues de gent" esperant per votar en diferents punts de votació i en algunes parts de Barcelona han vist escenes "preocupants, gent ferida per bales de goma".

En total, formen part de la delegació 33 diputats i eurodiputats que provenen de 17 països diferents. La vicepresidenta dels socialistes europeus a l'Eurocambra, Tanja Fajon, no és membre de la delegació però també ha criticat, en aquest cas a través d'una piulada a Twitter, l'actuació policial, que ha considerat "vergonya per Europea". En el text l'eslovena assegura que "el dret a l'autodeterminació no pot ser negat per accions repressives, ús de la força o armes".

Juristes pels drets humans també demanen a la fiscalia i al jutjat de guàrdia de Barcelona que investiguin les lesions a 60 votants

Els observadors denuncien l'ús no justificat de porres i pilotes de goma per part de la policia espanyola a la capital catalana per "generar pànic".

El col·lectiu Som Defensores, que agrupa uns 70 d'observadors juristes dels aldarulls a la ciutat de Barcelona, ha instat aquest diumenge la fiscalia i el jutjat de guàrdia de la capital catalana a intervenir i investigar la intervenció violenta de la policia espanyola, que hauria causat almenys 60 ferits de diversa consideració. Els advocats denuncien que la policia espanyola ha volgut actuar contundentment a primera hora del matí per "generar pànic" i que ha utilitzat de forma indeguda les porres i les pilotes de goma.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut