El bòlid vist a Catalunya no és un míssil balístic: el CSIC parla ara d'un "objecte artificial"
Tot i que investigadors del CSIC havien apuntat al matí que es tractaria d'un assaig militar de França, a la tarda han assegurat que és un "objecte artificial en òrbita terrestre" que ha caigut al Mediterrani
La Xarxa d'Investigació de Bòlits i Meteorits del CSIC ha detectat aquesta nit un bòlid artificial que ha sobrevolat Catalunya. En un primer moment treballava amb la hipòtesi que es tractaria d'una prova d'un míssil francès, però el CSIC ho ha desmentit a última hora d'aquest dissabte.
En un comunicat, apunta que "el bòlid detectat sobre l'est de la península Ibèrica ha estat produït per la reentrada d'un objecte artificial en òrbita terrestre" i "descarta que es tracti d'un míssil balístic", com s'havia parlat d'entrada. L'objecte podria ser un satèl·lit o restes de coets espacials, segons ha explicat Josep Maria Trigo, investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC).
La Red de Investigación de Bólidos y Meteoritos (@RedSpmn) apunta a que el bólido detectado sobre el este peninsular fue producido por la reentrada de un objeto artificial en órbita terrestre.
CSIC (@CSIC) March 30, 2024
➡️https://t.co/KkKF397yEX pic.twitter.com/vN4kqAJhS9
La rectificació s'ha fet, segons aquest comunicat, després que investigadors hagin analitzat el fenomen en detall.
Alemanya diu que es tracta d'un satèl·lit Starlink
Segons les forces aèries alemanyes, l'objecte lluminós és la reentrada a l'atmosfera terrestre d'un satèl·lit de comunicació Starlink, un dels aparells d'Elon Musk que proporcionen Internet d'alta velocitat a bona part del món.
Gemäß unserem Weltraumlagezentrum handelt es sich um den Wiedereintritt eines StarLink Satelliten.😉
Team Luftwaffe (@Team_Luftwaffe) March 30, 2024
Según nuestro Centro de Conocimiento de la Situación Espacial, se trata de la reentrada de un satélite StarLink 😉.
En les imatges, captades la nit de divendres a dissabte per diversos astrònoms col·laboradors de la xarxa, s'observa perfectament com el punt de llum provinent del nord recorre una trajectòria que passa per Girona i Barcelona, fins a perdre's al mar, al sud del País Valencià.
BÓLIDO ARTIFICIAL #SPMN290324ART SOBRE EL MEDITERRÁNEO ANOCHE a las 22h59m TUC (23h59 CET). Estudiándola desde @ice_csic para conocer origen, nos decantamos por un misil balístico.
Red Investigación Bólidos y Meteoritos (SPMN)-CSIC (@RedSpmn) March 30, 2024
?Cèsar Guasch @MeteoSantMateu
desde Sant Mateu, #Castelló/#Castellón.
??https://t.co/dyrGf8tuXZ pic.twitter.com/yFYHpzow8L
Les imatges del bòlid s'han captat des de diferents punts com ara Esparreguera, Corbera de Llobregat, Breda, Folgueroles, Sant Celoni, Sant Fost de Campsentelles, a Catalunya; Sant Mateu i Benicàssim, al País Valencià; i Blesa, a l'Aragó.
Per què s'ha pensat que podria tractar-se d'un míssil?
El bòlid que s'ha vist a les 23.59 d'aquest divendres guarda moltes similituds amb una prova del nou míssil balístic estratègic M51 que França va llançar el 18 de novembre del 2023. El Ministeri de Defensa francès va confirmar aleshores que l'artefacte no duia càrrega nuclear i havia caigut a l'Atlàntic Nord.
La Xarxa havia denunciat l'opacitat que envolta aquests assajos militars i ha exigit explicacions públiques.
"Segurament és una prova, però cal que es doni informació i que s'anunciï prèviament per no generar alarma i confusió. Esperem que hi hagi alguna explicació per part de mitjans oficials perquè és preocupant."
La velocitat i la trajectòria són dues pistes clau per identificar l'origen d'un bòlid. En aquest cas l'objecte ha seguit una trajectòria de nord a sud i s'ha pogut observar durant una estona. Per contra, els bòlids naturals entren a l'atmosfera a velocitats d'entre 11 i 72 quilòmetres per segon, i segueixen trajectòries equatorials.
Per aquest motiu, Trigo havia indicat en un primer moment que era molt menys probable que es pogués tractar de la reentrada d'un objecte en òrbita, com seria el cas d'un satèl·lit.
Brossa espacial i coets, altres exemples de bòlids artificials
La Xarxa d'Investigació de Bòlits i Meteorits del CSIC coordina desenes de càmeres de detecció de meteors i boles de foc d'observatoris professionals i amateurs arreu de la Península, les illes Balears i les Canàries.
No és el primer cop que detecta bòlids artificials i anteriorment ja ha documentat la reentrada a l'atmosfera de fragments de brossa espacial o d'un coet xinès el 2022, com es pot veure en aquestes imatges:
OUR NETWORK RECORDED THE CHINESE ROCKET CZ-2F REENTRY OVER SPAIN last night. The artificial bolide #SPMN200622ART exhibited many pieces, and occurred at 22h30m UTC (0h30m local time). We got many eyewitnesses and casual recordings of people.
Red Investigación Bólidos y Meteoritos (SPMN)-CSIC (@RedSpmn) June 21, 2022
From Estepa @AJ_Robles ?#DoLookUp? pic.twitter.com/rgzMoVD40H
La feina investigadora d'aquest organisme també ha permès recuperar tres meteorits i participar en la caracterització de diversos meteorits més.
- ARXIVAT A:
- Ciència