Almenys un milió i mig de persones s'han quedat sense llum per l'impacte de projectils russos a Odessa (Reuters/Serhii Smolientsev)

Odessa, a les fosques per l'ofensiva russa i contraatac d'Ucraïna a Melitópol

Rússia diu que està augmentant la producció d'armes per contrarestar una suposada amenaça d'Occident

Redacció/AgènciesActualitzat

Al voltant d'un milió i mig de persones s'han quedat sense llum a la regió d'Odessa, al sud d'Ucraïna, a conseqüència dels últims atacs de l'exèrcit rus.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, acusa Vladímir Putin de llançar centenars de drons de fabricació iraniana contra infraestructures clau i objectius civils ucraïnesos.

Segons Zelenski, hi ha "escassetat aguda" d'energia en diverses regions i la situació és "molt difícil". "Només es manté connectada la infraestructura crítica", ha afegit.

"Els terroristes russos han utilitzat 15 drons només en una nit i hem aconseguit abatre'n 10. Aquesta és l'actitud de Rússia cap als residents d'Odessa: assetjament deliberat, intent de portar el desastre a la ciutat."

Els talls de llum a Odessa fan encara més complicada la vida de la ciutadania (Reuters)

Les exportacions de gra des d'Odessa no se suspendran, segons el ministre d'Agricultura ucraïnès, Mikola Solski. Els comerciants volen seguir enviant cereals a través del mar Negre.

"Els ports utilitzen fonts d'energia alternatives", ha explicat Solski a l'agència Reuters.

 

Contraatac ucraïnès a Melitópol

El govern de Kíiv estaria contraatacant militarment a Melitópol, una ciutat controlada pels russos. Segons les autoritats prorusses, hi ha hagut dos morts en atacs contra un complex hoteler ocupat.

L'alcalde ucraïnès de Melitópol, Ivan Fédorov, ara a l'exili, diu que la xifra ha estat més alta i que haurien mort "desenes d'invasors".

Unes imatges compartides por un funcionari de Rússia mostren un gran incendi. Ievgueni Balitski, cap de les forces russes de Zaporíjia, assegura que hi ha també deu ferits per l'impacte de míssils Himars en aquest punt dels afores de Melitópol.

L'incendi per l'atac ucraïnès a Melitópol, controlat per forces prorusses (Ievgueni Balitski Telegram)

L'atac s'hauria produït dissabte a les 9 del vespre, hora local, contra unes cabanes i el "centre d'esbarjo ha quedat completament destruït", segons Balitski.

 

Rússia intensifica la producció d'armament

El vicepresident del Consell de Seguretat rus, Dmitri Medvédev, afirma que estan augmentant la producció d'armes de destrucció "més poderoses".

Així ho ha explicat al seu compte de Telegram, on afirma que volen contrarestar "l'amenaça d'Occident". Els enemics "s'han atrinxerat no només a Kíiv, sinó també a Europa, Amèrica del Nord, el Japó, Austràlia o Nova Zelanda".

Les declaracions de Medvédev arriben després que Putin digués divendres que Rússia podria adoptar una teoria nuclear basada en un "atac preventiu", que de moment el Kremlin no contempla.

La UE reforça el suport a Ucraïna i el càstig a l'Iran

La Unió Europea, mentrestant, es reunirà aquest dilluns per mirar de reforçar el suport a Ucraïna i el rebuig a l'Iran.

Volen aprovar més sancions contra el país islàmic per contrarestar l'ajuda militar que estaria donant a Moscou. També el vol castigar per com està reprimint les protestes a favor dels drets de les dones.

Aquest dissabte la Unió Europea ha arribat a un acord per aportar 18.000 milions d'euros a Ucraïna el 2023, malgrat el veto que manté Hongria.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut